26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Ima antiseruma protiv zmijskog otrova

BOR - Toplo vreme podstiče zmije da izađu iz stanja hibernacije i započnu proces parenja. Zato se tokom leta mogu videti mnogo češće nego tokom ostalih godišnjih doba. Iako većina zmija koje se mogu sresti u prirodi nije otrovna, u slučaju ujeda otrovnice neophodno je primiti odgovarajući antiserum.

 “Tokom proleća i leta nije bilo prijava ujeda“, kaže doktor Bojan Davidović iz službe Hitne pomoći borskog Doma zdravlja i ističe „da su i ove godine obezbeđene dovoljne količine viekvina, antiseruma protiv zmijskog otrova, koji se daje pacijentu u slučaju ujeda zmije“.

Ujed pri kojem zmija ubrizga otrov u ranu praćen je, najčešće, bolom i otokom. Simptomi su znojenje, opšta slabost, ubrzano disanje, dijareja, povraćanje i gubitak svesti. Tragovi ujeda obično krvare, brzo se javlјa oteklina i crvenilo, a pacijent bi što pre trebalo da se obrati lekaru.

Prošle godine u Srbiji je zabeleženo četrdesetak ujeda zmija, od kojih je svega sedam odsto bilo sa smrtnim ishodom, dok su na teritoriji Borske opštine od početka godine registrovana samo dva slučaja, kažu u slžbi hitne pomoći borskog Doma zdravlja.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gosti: Dejan Aleksić, trener ŽKK Bor Vida Emeše, kapiten ŽKK Bor Nena Trajčevska, ŽKK BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Goran Vranov, streljački klub "Metalac" BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice