25. Apr 2018. Poslednja promena 2:55 PM, Apr 24, 2018

Kod lekara i sa potvrdom - do pribavljanja elektronske knjižice

BOR - Oko 400.000 građana u Srbiji čeka nove zdravstvene kartice uvedene umesto papirnih zdravstvenih knjižica, a mnogi od njih se, prema navodima pojedinih medija, žale da sa potvrdom ne mogu da dobiju recept ili uput. Vođena tom informacijom, ekipa Tv Bor proverila je kakva je situacija u borskom Domu zdravlja.

"Pacijent sa potvrdom koju dobije u Fondu, ostvaruje apsolutno ista prava kao i sa knjižicom, sve što dobija sa knjižicom, dobija i sa potvrdom", kaže dr Slađana Jovanović, zamenik direktora Doma zdravlja za medicinsku delatnost.

Još jedna od pritužbi građana odnosi se na manjak podataka u novoj, u odnosu na staru, papirnu zdravstvenu knjižicu. Ali, kako su nam kazali nadležni u borskom Domu zdravlja, ni tu nema mesta za brigu.

"Ni tu nema mesta za brigu. Biometrijske knjižice sadrže sasvim dovoljno podataka o svakom pacijentu, s tim što pristup kompletnom zdravstvenom kartonu ima samo izabrani lekari, tako da mogu da prate put pacijenta kroz zdravstveni sistem, dok svaki specijalista može da vidi podatke iz svoje specijalnosti. Na taj način, zaštićeni su zdravstveni podaci pacijenata", rekla je dr Jovanović.

Dakle, od 1. jula stare papirne zdravstvene isprave više ne mogu da se overe ili koriste, a građani koji nisu do sada izvadili novu zdravstvenu ispravu -  karticu, mogu s potvrdom kod lekara. Svakako je preporuka da se što pre podnese zahtev za zamenu ove zdravstvene legitimacije, ali i onima koji to još nisu učinili, u hitnim slučajevima,  biće ukazana medicinska pomoć.

Kod lekara i sa potvrdom - do pribavljanja elektronske knjižice, 04. jul 2017 (RTV Bor)

Pogledajte

Gost: Aleksandar Dinić, trener u Gimnastičkom klubu BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gosti: Zvezdica Pavlović, profesor ekonomske grupe predmeta u ETŠ u Boru i Isidora Bogdanović, učenica 4. razreda ETŠ...

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik