26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Priručna "putna apoteka" obavezan deo prtljaga

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako vam letovanje ne bi pokvarile zdravstvene tegobe koje se javljaju usled promene vode i klime, neophodno je da na putovanje ponesete i priručnu putnu apoteku. Najčešće "letnje" bolesti su dijareja, povraćanje, alergije, povišena temperatura. Ove bolesti možemo da sprečimo prevencijom, ali ako se ipak jave, bićemo prinuđeni da ih lečimo. 

"Najosnovnija je flaširana voda. To je savet za putovanje i na nivou Srbije, bez obzira što je voda u Srbiji ispravna. Znači, i na nivou Srbije, a sa odlaskom u inostranstvo apsolutno, obavezna je flaširana voda. Osim toga, savet je da kod sebe imate antipiretike - lekove za obaranje temperature, probiotike koje slobodno možete da popijete dan pre polaska na put i sve vreme tokom letovanja, da ne bi došlo do problema. Tu su antihistaminici - vama najpoznatiji Sinopen, koji se primenjuju kod različitih ujeda insekata ili alergijskih reakcija, za početak tu može biti i antibiotik, zatim lekovi protiv bolova kao što je Brufen. Vrlo je bitno poneti kesice rastvora Orosala ili slično, koje nam nadoknađuju tečnost", kaže dr Slađana Jovanović iz borskog Doma zdravlja.

Izbegavajte boravak na suncu između 11 i 17 sati, a kožu zaštitite preparatom za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Ne zaboravite da većina krema za sunčanje ne deluje odmah, već ih je neophodno naneti do pola sata ranije i ponoviti postupak nakon nekog vremena. U neophodne stvari spadaju i šeširi ili kapa od prirodnih materijala, naočare za sunce, i uz sve preporuke i savete, letovanje ćete pamtiti samo po lepim uspomenama.

Priručna "putna apoteka" obavezan deo prtljaga za letovanje, 9. jul 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik