25. Jul 2017. Poslednja promena 2:36 PM, Jul 25, 2017

Komplikacije izazvane konjunktivitisom

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Konjunktivitis je bolest koja pokazuje svoju ćud u skladu sa vremenskim prilikama i takozvanim sezonskim oboljenjima koja ih prate. Osobe koje su sklone alergijama najviše problema sa ovom očnom bolesti imaju u proleće, kada buja vegetacija, ali se takođe često javlja i tokom leta jer se bakterije konjunktivitisa brzo razmnožavaju i šire u vodi, pa javna kupališta mogu biti izvor zaraze.

"Postoje bakterijski, virusni i alergijski konjunktivitisi. Bakterijski su, sama reč kaže, izazvani bakterijama, kod dece su to najčešće bakterije koje se nalaze u nosu i gornjim disajnim putevima. Kod odraslih su bakterije koje se nalaze na ivici kapaka i uglavnom su saprofitne, ali u slučaju pada imuniteta i kontaminacije postaju patogene",  rekla je dr Vesna Ramović, oftalmolog Opšte bolnice u Boru.

Konjunktivitis sam po sebi najčešće nije opasan, ali može da se iskomplikuje. Zato je važno javiti se lekaru kod prvih simptoma i početi lečenje na vreme.

"Što se tiče kliničke slike, javlja se jako crvenilo očiju, suzenje, sekrecija, pacijenti se žale da ujutru ne mogu da otvore oči jer su im kapci ulepljeni od tog sekreta, tako da se u lečenju najpre radi bris kako bi se utvrdilo o kojoj se bakteriji radi, kapi se koriste za ispiranje očiju i antibiotske kapi koje bi trebalo da propiše lekar", kaže dr Vesna Ramović, oftalmolog Opšte bolnice u Boru.

Preventiva podrazumeva najviši nivo higijene, često pranje ruku sapunom, umivanje čistom vodom, korišćenje jednokratnih ubrusa i čistih peškira. Treba izbegavati gledanje u vodi tokom ronjenja, a ukoliko osoba koristi kontaktna sočiva, neophodno je da ih redovno dezinfikuje.

 

Autor: Branislava Ilić

Konjuktivitis, 15. jul 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik