26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Trovanje hranom učestalo tokom leta

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Trovanja hranom su češća tokom leta upravo zbog visoke temperature. Leti, takođe, više se konzumira sveže voće i povrće, koje je rizično ako se ne čuva i ne pere kako treba. Bakterije u hranu mogu dospeti spolja - tokom prerade, transporta ili pakovanja, ili ako dođe do kvarenja namirnica usled neodgovarajućeg čuvanja.

"U ovom letnjem periodu, jun, jul i avgust, zbog visoke temperature koja pogoduje bržem razvoju bakterija, trovanje hranom imamo mnogo češće. Najčešći uzročnici su bakterije, i to salmonela, stafilokokus aureus i uslovno patogene fekalne bakterije kao što je ešerihija koli", kaže dr Snežana Čučović specijalista higijene i preventivne medicine borskog Doma zdravlja.  

Kod trovanja hranom simptomi se brzo pogoršavaju i razlikuju se od dijareje izazvane crevnim infekcijama.

"Simptomi trovanja su maltene kod svih bakterija isti, sa različitim ishodom, ali počinju mučninom, gađenjem, povraćanjem i učestalim stolicama. Kod salmonele broj stolica je veliki, iznosi do 40, dolazi do dehidratacije organizma i do zastoja srca kod starijih ljudi i dece, tako da su oni najugroženija kategorija. Stafilokokus aureus daje slične simptome, ali daje blaži oblik trovanja, koji za pet do sedam dana uz higijensko dijetetski režim i adekvatno lečenje prolazi. Najveći broj trovanja koje mi imamo, a koje ostaje neregistrovano je upravo trovanje fekalnim bakterijama. Simptomi su isti, traju svega dan i čovek se nakon toga oseća dobro, ne javlja se lekaru i, iako imamo najveći broj trovanja fekalnim bakterijama, ova trovanja nam ostaju neprijavljena i prave nam problem", rekla je dr Snežana Čučović specijalista higijene i preventivne medicine borskog Doma zdravlja. 

Preventiva je najvažnija, zato leti treba pojačati higijenu ruku, prostorija i posuda za priipremanje hrane, temeljno oprati namirnice i pravilno ih termički obraditi.

 

Autor: Branislava Ilić

Trovanje hranom učestalo tokom leta, 16. jul 2017. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Uređenje Doma zdravlja »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gosti: Dejan Aleksić, trener ŽKK Bor Vida Emeše, kapiten ŽKK Bor Nena Trajčevska, ŽKK BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Goran Vranov, streljački klub "Metalac" BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice