19. Aug 2017. Poslednja promena 3:09 PM, Aug 19, 2017

Nova provera bolovanja zaposlenih u RTB-u Bor

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Kada je pre godinu dana poslovodstvo Rudarsko topioničarskog basena Bor uputilo Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje zahtev za vanrednu kontrolu bolovanja zaposlenih, s posla je po tom osnovu konstantno odsustvovalo više od 10 odsto radnika.

Ovakav postupak, da RTB Bor od nadležnih institucija zahteva proveru privremene sprečenosti za rad odnosno bolovanja, odmah je procenat zaposlenih koji na osnovu medicinskih nalaza nisu bili na poslu, snizila na sedam odsto, kažu u kombinatu bakra i dodaju da je godinu dana kasnije, broj onih koji iz nekog zdravstvenog razloga odsustvuju s posla prepolovljen i sveden na pet odsto.

Sredinom jula, u vreme godišnjih odmora i poljoprivrednih radova, u RTB-u Bor je od ukupno 4.878 zaposlenih, njih 265 bilo na bolovanju. Medicinsko pokriće za odsustvovanje s posla najprisutnije je u Rudnicima bakra Bor, gde je od 2.063 radnika njih 126 na bolovanju. Nešto bolja situacija je u Topionici i rafinaciji gde s posla, od ukupno 1.550 radnika, po ovom osnovu odsustvuje 90. Srazmerno broju zaposlenih najmanje bolovanja ima u Rudniku bakra Majdanpek, gde je od 1.077 radnika bolovanje otvorilo njih 40.

U birou za ekonomiku poslovanja Rudnika bakra Bor kažu da najveći problem imaju sa zaposlenima koji su se povredili na poslu i koriste „puno“ bolovanje, odnosno firma im, za vreme njihovog odsustva, isplaćuje celu platu i ne žure da se vrate na posao, pa odsustvuju i po godinu i po dana iako je u pitanju ne tako teška povreda.
Slučajeva poput ovog u RBB-u ima i u svim ostalim basenskim preduzećima, a takva situacija pravi problem i kolegama koji moraju da „pokriju“ njihovo dugotrajno odsustvo, naglašavaju u RTB-u Bor.

Zbog toga poslovodstvo kompanije planira da ponovi proceduru i da, ako može, stigne do prihvatljivog procenta zaposlenih na bolovanju. Ukoliko je na bolovanju tri odsto od ukupnog broja radnika, to je održiva slika i realno stanje, naglašavaju u RTB-u Bor i dodaju da i ovoga puta zahtevom za proveru ne bi bila obuhvaćena bolovanja otvorena zbog teške povrede na radu, teške bolesti ili održavanja trudnoće.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Dragana Ignjatović, v.d.direktora Muzeja rudarstva i metalurgije BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice