26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBIJA - Sa hepatitisom B i C bori se oko dve milijarde ljudi u svetu, a u Srbiji oko 500 hiljada. Hepatitis je upala jetre koju najčešće izaziva neka virusna infekcija i stručnjake zabrinjava njegovo sve masovnije širenje u čitavom svetu. U zavisnosti od vrste hepatitisa, različiti su i putevi prenošenja, kao i lečenje pacijenata.

"Postoji hepatitis A, to je akutna zarazna bolest, prenosi se prljavim rukama i nikada ne daje hronicitet, što je vrlo bitno, za razliku od hepatitisa B i C kojima je put prenošenja drugačiji. B i C hepatitis se prenose putem izlučevina i krvi, a znaju da daju komplikacije, odnosno posledice, u smislu ciroze jetre i kancera jetre. U većini slučajeva se otkriju slučajno. Pacijent skoro da nema tegobe, javi se na neki pregled, urade se transaminaze, enzimi jetre, koji budu povećani u krvi, jer svi ovi virusi napadaju jetru", kaže dr Zorica Stojadinović infektolog Opšte bolnice Bor. 

Ranа dijаgnostikа predstаvljа nаjbolju mogućnost zа efektivаn tretmаn ovih infekcijа,ali ova bolest ima nespecifične simptome i najčešće se otkrije tek u poodmakloj fazi.

Vakcinisanje protiv hepatitisa B obavezan je deo programa imunizacije u Srbiji, dok za hepatitis tipa C ne postoji vakcina, te su neophodne povećane mere opreza.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik