19. Aug 2017. Poslednja promena 3:09 PM, Aug 19, 2017

Opada broj dece vakcinisane MMR-om

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Za razliku od drugih vakcina, otpor roditelja prema MMR vakcini, kojom se deca štite od zauški, rubeola i malih boginja, sve je evidentniji. Iako povezanost ove vakcine i autizma nije dokazana, verovanje roditelja da vakcinacija izaziva ovaj složeni poremećaj, uticalo je da broj dece zaštićene MMR-om i u Borskoj opštini opadne.

„Prošle godine vakcinu, kojom se deca štite od zauški, rubeola i malih boginja, primilo je 66 odsto, a revakcinisano je 73 odsto najmlađih borana. Za šest meseci ove godine, međutim, vakcinu je dobilo samo 25 odsto mališana uzrasta od 12 do 15 meseci, dok je revakcinu primilo 45 odsto sedmogodišnjaka“, kaže dr Srđan Petrović lekara Školskog dispanzera Doma zdravlja u Boru.

Razlozi ovakvog stanja su neinformisanost i neznanje roditelja, ali i naučno nepotvrđeno mišljenje i neosnovan strah da MMR vakcina izaziva autizam. Izbegavanje ili odbijanje vakcinacije MMR-om, jednom od osam obaveznih vakcina u Srbiji, s druge strane, može prouzrokovati ozbiljne probleme jer se na taj način umanjuje kolektivna zaštićenost dece od bolesti, od kojih su mnoge upravo vakcinacijom potpuno iskorenjene, ističe dr Petrović. 

Uvođenjem MMR vakcine sedamdesetih godina prošlog veka, broj obolelih od malih boginja, koje su nekada pogađale oko dva i po miliona dece godišnje, je višestruko smanjen. Danas, kada je smanjen obuhvat dece MMR vakcinom i rizik od epidemije ove bolesti ponovo moguć, vakcinacija više nije pitanje samo lične sigurnosti, već i kolektivne zaštite. A za za kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Dragana Ignjatović, v.d.direktora Muzeja rudarstva i metalurgije BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice