25. Jun 2018. Poslednja promena 2:24 PM, Jun 25, 2018

Kadrovski plan Doma zdravlja Bor za 2017: Bez prijema lekara

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Kadrovskim planom za 2017. godinu, koji je Borski Dom zdravlja dobio pre mesec dana, ovoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se svakodnevno leči i po hiljadu pacijenata, a koja se godinama suočava sa manjkom lekara i medicinskih tehničara, ni ovog puta nije odobreno zaposlenje novih radnika.

"Kadrovski plan za 2017. godinu se ni po čemu ne razlikuje od plana iz 2013. godine. Po njemu nismo dobili ni jedno mesto za prijem niti lekara niti medicinskih tehničara. To je nama veliki problem, jer ćemo doći u situaciju da pojedine službe neće moći da nastave da rade onako kako treba", kaže dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Iako menadžment i zaposleni ulažu velike napore da pacijenti ne trpe i da zdravstvena zaštita bude dostupna i adekvatno pružena svim osiguranicima, pojedine službe otežano funkcionišu. Uz određeni broj lekara na bolovanju i specijalizaciji, dodatni problem je i što lekari opšte prakse dežuraju i u hitnoj službi, a pritom moraju da poštuju ograničenje o broju pacijenata koje dnevno mogu da pregledaju, određenom na 35 pregleda dodaje dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

U Domu zdravlja u Boru od 24 trenutno rade 22 doktora opšte medicine i 12 lekara specijalista. Sa decom od sedam pedijatara, radi pet jer su dva na specijalizaciji, dok su deci školskog uzrasta na raspolaganju četiri lekara opšte prakse. Osim nedovoljnog broja lekara, Dom zdravlja u Boru ima i manjak vozača.

"Pet vozača drže sanitetski prevoz koji je po deobnom bilansu sa bolnicom pripao Domu zdravlja. To podrazumeva da vozači moraju da pokriju prevoz svih pacijenata ne samo u gradu već ka svim drugim zdravstvenim ustanovama", ističe dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Uz kadrovske probleme koje Dom zdravlja Bor ima zbog zabrane zapošljavanja, ovoj zdravstvenoj ustanovi prete i finansijski, usled najavljene blokade po tužbi bivših radnika.

 

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca