25. Jun 2018. Poslednja promena 2:24 PM, Jun 25, 2018

Više bakra u rudi od plana

BOR - Radnici površinskog kopa "Veliki Krivelj" proizveli su u avgustu dva posto više bakra u rudi u odnosu na plan, odnosno 2.545 tona, dok je za sedam meseci plan prebačen za sedam odsto i sa kriveljskog kopa na preradu je poslato više od 17 hiljada bakra u rudi.

Otkopano je 843 hiljada tona rude, a ostvaren je i veći sadržaj bakra od planskog.  Prosečan sadržaj bakra u rudi u avgustu bio je 0,302 odsto, a planirani 0,252.

Sa druge strane, planirano uklanjanje jalovine, ostvareno je sa tek 54 odsto pa je umesto 1 miliona i 450 hiljada tona, uklonjeno približno 750 hiljada tona, dok je procenat ukupnih iskopina nešto bolji, iznosi 72 odsto.

Jedan od razloga za to je šestodnevni zastoj transportnog sistema početkom meseca početkom meseca, kao i visoka spoljna temperatura koje je predstavljala opasnost za mašine, ležajeve, motore, hidrauliku, i trake, pa je bio neophodan oprez od požara. Takođe, limitiran je bio i rad ljudi na otvorenom, kao i broj raspoloživih vozila, kažu u Rudniku bakra Bor.

Tokom ovog zastoja na transportnoj traci zamenjeno je 400 metara trake prema starom borskom kopu, remontovan i gumiran povratno-zatezni bubanj sistema i saniran člankasti dodavač.

U avgustu je na kriveljski kop stiglo 500 metara visokonaponskog kabla za formiranje elektromtreže radi izlaska bagera u istočni deo kopa, a povećan je i broj aktivnih teških kamiona kako bi se nastavilo raskrivanje. U istočnom delu kriveljskog kopa jalovina će biti dosta bliža planiru i transportnom sistemu, bez uspona, pa će se povećati količina uklonjene jalovine i osigurati dugoročno rudarenje u tom zahvatu, naglašavaju u Rudniku bakra Bor i dodaju da je radi obaranja prašine, odnosno polivanja puteva, na kopu stalno radila jedna, a ponekad i dve cisterne. Na svim pozicijama bilo je dovoljno protivpožarnih aparata, a u više navrata buldožeri sa kopa pomagali su vatrogascima na nepristupačnim terenima prema Slatini i Oštrelju u obuzdavanju velikih požara.

 

Više iz ove kategorije Avgustovska proizvodnja u RBM-u »

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca