25. Jun 2018. Poslednja promena 2:24 PM, Jun 25, 2018

Stigle vakcine protiv gripa

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBIJA - Država je ove godine kupila nešto više od 242 hiljade doza vakcina protiv gripa. Ona će u Domove zdravlja biti dopremljena već početkom oktobra, a vakcinacija građana počeće nakon desetak dana. Vakcine su namenjene za besplatnu zaštitu najugroženije kategorije stanovništva - dece, trudnica, starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika. Građani će biti zaštićeni takozvanim "split" vakcinama vaksigrip proizvođača "Sanofi-Paster", u pojedinačnim dozama.

Iako je najefikasnija mera zaštite od najmasovnijeg sezonskog oboljenja vakcinacija, ona kod nas, prema rečima epidemiologa, nije dovoljno prihvaćena pa se ne vakcinišu ni svi za koje se obezbeđuje vakcina o trošku zdravstvenog osiguranja. Svi oni koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali vakcinu moraju da kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembra meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa se očekuje krajem godine.

Više iz ove kategorije Preventivni pregledi građana »

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca