26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Rekordna proizvodnja anodnog bakra u avgustu

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Radnici Topionice i rafinacije bakra ostvarili su u avgustu rekordnu proizvodnju u ovoj godini. Dato je nešto više od osam hiljada tona anodnog bakra, 130 više u odnosu na jul i 700 tona više u odnosu na jun, kada je proizvedeno 7.300 tona anodnog bakra.

Avgustovska proizvodnja ostvarena je prijemom 34.071 tone suvog koncentrata i to 19.253 tone iz domaćih sirovina, a 11.435 tona iz uvoza. Stabilna proizvodnja, bez nekih većih ekscesnih situacija, smanjuje potrošnju normativnog materijala, pa su se kiseonik, mazut, azot i voda u avgustu trošili umerenije, naglašavaju u Topionici i rafinaciji bakra i dodaju da uhodan rad topionice u septembru garantuje proizvodnju koja će biti bar na nivou avgustovske.

U avgustu je, kažu u TIR-u, potrošeno dve hiljade kubika industrijske vode manje nego u julu i dodaju da iz meseca u mesec Topionica beleži sve kvalitetniji rad u smislu vođenja tehnologije, prerade koncentrata, dobijanja bakra, a sve to, prate i dobri proizvodni rezultati.

Povećano je i vremensko iskorišćenje na zadovoljavajućih 92,8%, a ne tako davno ono je jedva dostizalo svega 80 odsto. Najveći problem stvaraju neplanirani zastoji.

U septembar se ulazi sa optimizmom i očekivanjima da će proizvodnja biti bar na nivou avgustovske.

"Topionica radi stabilno, pa nema razloga da tako i ne bude. Od 15. avgusta anode lijemo isključivo na novoj livnoj mašini jer odatle izlaze kvalitetnije anode", kažu u Topionici i rafinaciji bakra Bor.

Cilj Rudarsko topioničarskog basena Bor je da poveća proizvodnju anodnog bakra iz sopstvenih sirovina, jer kako kažu, uslužna prerada uvoznog koncentrata ne donosi zaradu, već samo omogućava stalan rad topionice punim kapacitetom.

 

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik