26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Uspešan i u uzgoju oraha

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

BOR, OŠTRELJ - Vukašin Lapadatović iz Oštrelja, kod Bora, na dve parcele, ukupne površine jedan hektar, zasadio je 140 stabala oraha. Na ovaj potez se odlučio pre dve godine, na predlog sina, zbog brojnih prednosti. Orasi nisu zahtevna biljka, nije im potrebno kvalitetno zemljište, manja su ulaganja i ne okopavaju se.

"Nisam više u godinama kada mogu da se bavim teškim poslovima, a i ovde je zemlja jako lošeg kvaliteta tako da je to presudilo kada smo odlučivali čime ću se baviti kada odem u penziju", kaže Lapadatović.

Vukašin je, međutim, veoma brzo shvatio da  je orahe zasadio u pogrešno vreme i to zbog suše koja poslednjih godina hara ovim područjima.

"Već prve godine morao sam da vodu vučem cisternama. Bilo bi dobro da imam sistem kap po kap, ali za sada problem rešavam cisternama", dodao je Lapadatović.

Uprkos početnim problemima, nakon dve godine, stabla su počela da rađaju i prve plodove, a veća količina se očekuje tek u petoj godini.

"U punom rodu stablo oraha rodi i do 20 kilorama ploda, što je dobro", istakao je Vukašin.

Iako je veliki problem zalivanje, Vukašin Lapadatović se ne predaje.

U međuvremenu je sam počeo da gaji sadnice i planira da orasima zasadi još jednu parcelu.

"Planiram u blizini ovih parcela da zasadim još jednu od oko 80 ari", sa optimizom završava priču o orasima, nekadašnji zavarivač  Vukašin Lapadatović.

Ohrabruje ga, kaže Vukašin, i činjenica da se orasi veoma traže na tržištu. Dobra im je i cena, otkupljivači ove godine plaćaju kilogram oraha i do deset evra.

Nekadašnji FOD-ov zavarivač uspešan i u uzgoju oraha , 13. septembar 2017 (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Rod voća za trećinu manji »

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik