19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Narodni običaji na Božić

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Badnji dan i Božić su, među verskim praznicima, najbogatiji narodnim običajima.

U pravoslavne domove na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu. Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem.

Kod Vlaha običaji o Božiću su nešto drugačiji nego kod Srba. Večera koja počinje na Badnje veče produžava se i tokom Božića, položajnik ne dolazi u kuću, a uz česnicu obavezno se priprema tradicionalno jelo borond.

U vezi sa Božićem postoje brojni, ali u ponečemu i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svuda isto: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

 

 

 

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik