19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

Prošle godine „uhodana“ Topionica i vazduh nad Borom čist

Objavljeno u Ekonomija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-Osim dobrih finansijskih rezultata protekla godina  u Rudarsko topioničarskom basnu Bor  biće upamćena i po definitivnom uhodavanju nove Topionice i Fabrike sumporne kiseline. Čisto nebo nad Borom  i te kako je značajno za žitelje ovog grada i okolnih sela.

Čak i ispred ekonomije ističem ekologiju. Borani i meštani okolnih sela su ceo vek udisali sumpordioksid, deca i građani obolevali, radnici trpeli znatno veću koncentraciju. Te  2009., koja je ostala zabeležena  kao istorijska, ali u negativnom smislu, 13.februara pojavila se koncentracija od 32.870 mikrograma po metru kubnom i tada je doneta odluka da se gradi nova topionica“, rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Tokom izgradnje Topionice u Rudarsko topioničarskom basenu Bor  suočili sa mnogobrojnim teškoćama, ali se nije odustalo. Zahvaljujući, pre svega, finansijskoj i moralnoj  podršci države i  Vlade,Topionica je sagrađena i sačuvano je pet hiljada radnih mesta.

Ove godine mi imamo samo ispod pedeset mikrograma sumpordioksida po metru kubnom,što je za svaku pohvalu i otud  i ekološka zvezda koja je nama dodeljena ispred Agencije za čistoću vazduha ,a kandidati smo i za evropsku nagradu“ , dodao je Spaskovski.

U protekloj godini značajni rezultati su ostvareni i u samom gradu.  Da nije bilo RTB-a, koji je uplatio 450 miliona dinara u opštinski budžet, pored svih davanja  države, ne bi se postiglo sve što je planirano. Finansijska sredstva su uložena u  asfaltiranje ulica u gradu i selima, renoviranje sale u Sportskom centru, proširivanje puta na  raskrsnici iznad Brestovca ,a sačuvan je i standard zaposlenih. Svi ovi uspesi su delo radnih ljudi i menadžmenta Basena kao  i sadašnje Vlade, istakao je generalni direktor Rudarsko topioničarskog Basena Bor Blagoje Spaskovski.

 

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik