19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

„Stop raku grlića materice“

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBIJA - Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, koja je i dalje u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od ove bolesti. 

U Srbiji od raka grlića materice godišnje oboli oko 1400 žena, umre oko 400. Nažalost stope su u našoj zemlji i dalje visoke, obzirom da u zapadnoj Evropi na 100 hiljada žena, 10 žena oboli od ove bolesti, dok kod nas na sto hiljada žena oboli 20 do 30 žena, u istočnoj Srbiji i više od 30 do 40 žena“, kaže dr Jelena Jovanović, ginekolog akušer u Opštoj bolnici u Boru i dodaje da „obzirom da se dosta zna o uzrocima karcinoma grlića materice i da je to u 90 odsto slučajeva infekcija humanim papiloma virusom, metode  prevencije kod raka grlića materice omogućavaju da se bolest otkrije na vreme u premalignoj fazi bolesti“.

Iako je reč o ozbiljnoj malignoj bolesti, karcinom grlića materice, se može izlečiti, ako se otkrije na vreme.

Kada se bolest otrije na vreme u premalignim fazama bolesti procenat izlečenja je veliki, a daleko manji kada se bolest bude u poodmaklim stadijumima“, ističe dr Jelena Jovanović, ginekolog akušer u Opštoj bolnici u Boru.

Preventivni ginekološki pregledi i dalje su jedini i najsigurniji način kojim se može sačuvati reproduktivno zdravlje žena i sprečiti oboljevanje od karcinoma grlića materice.

Savet bi bio da se žene makar na dve godine javljaju na sistematski pregled, obzirom da su to pregledi koji su bezbolni, a mogu da spreče ozbiljno oboljenje. Pregled podrazumeva redovan ginekološki pregled, papanikolau test i kolposkopiju. Pregledi se još uvek kod nas obavljaju na godinu dana, mada je dovoljno da se žena kada ima dobre nalaze javi lekaru i na dve do tri godine. Redovnim javljanjem lekaru i korišćenjem prezervativa pri polnim odnosima dok se još nema stalni partner, žene mogu da spreče da dođe do infekcije HPV-om, a samim tim i da spreče pojavu premalignih i malignih promena na grliću materice“, dodaje dr Jovanović.

Prema rečima lekara redovni pregledi žena i dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice. Kao način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, u svetu se veoma uspešno već deset godina primenjuje i vakcina. 

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik