19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

Borski bakar cenjen zbog čistoće

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Kvalitet bakra na svetskoj berzi određuje najviše čistoća ovog metala po završenoj preradi, ali je za dalju preradu još značajnije koje primese u njemu postoje. Iako primesa u bakru ima najviše 0,01 odsto one mogu da povećaju ili smanje elastičnost bakra, što je veoma značajno za proizvodnju žica i limova. Što je manja krtost bakra, to je lakše izvući žive malih poprečnih preseka.

Bakar proizveden u Rudarsko topioničarskom basenu Bor godinama važi za jedan od najkvalitetnijih u svetu, a potvrdu za to daju kupci koji za bakar iz Bora plaćaju premiju, odnosno ne kupuju ga po berzanskoj ili tzv. flet ceni, već za njega plaćaju više. On je hemijski čist, ima specifičnu kristalnu strukturu i ne sadrži primese koje uzrokuju krtost, što mu omogućava izvlačenje do najfinijih prečnika. Od borskog bakra može da se izvuče žica debljine vlasi kose, a za to je zaslužna činjenica što u njemu nema bizmuta ni u tragovima, kažu u RTB-u Bor. Zato je bakar proizveden u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor izuzetno cenjen na domaćem i stranom tržištu, pa kupci plaćaju i veći iznos od berzanske  cene da ga dobiju.

Visinu premije određuju uslovi prodaje, pa je, recimo, tokom cele 2017. godine RTB Bor prodavao bakar sa premijom koja je dostizala i 100 dolara po toni. Prodato je ukupno 43 hiljade tona, od toga na stranom tržištu 32 hiljade tona, dok je 11 hiljada tona katodnog bakra ostalo u zemlji, kod domaćih prerađivača – kod „Valjaonice bakra“ Sevojno i „Pometona“.
Borski bakar spada u grupu najkvalitetnijih metala koji se proizvode u svetu i zbog toga je vrlo tražena roba. Visokog je kvaliteta jer mu je čistoća 99,99 procenata, što mu omogućava siguran plasman na domaće i strano tržište po uslovima koji važe za „grade A“ kvalitet.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik