27. May 2018. Poslednja promena 9:44 AM, May 27, 2018

Nacionalni dan bez duvanskog dima

BOR - Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, čime se posebno skreće pažnja javnosti na opasnosti kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja. Polivalentna patronažna služba borskog Doma zdravlja u saradnji sa Centrom za prevenciju organizovala je u Tehničkoj školi povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima predavanje na temu „Štetnost duvanskog dima“.

Aktivnosti lekara u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana su i upozorenja javnosti na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu.

"Osim pomoći pušačima koji žele da ostave cigarete, veoma je značajno edukovati mlade koji nikada nisu konzumirali duvan o štetnosti duvana, jer se tako neguju generacije nepušača. Jedna od mera zaštite stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je usvajanje i primena zakona o zabrani pušenja na javnim mestima, koja je dala izvesne rezultate, ali nedovoljne. Zakon je podelio pušače i nepušače i "okrenuo" ih jedne protiv drugih, a korisno bi bilo da se svi zajedno bore protiv duvanskog dima", kaže prim. dr Petar Paunović učitelj zdravlja.

Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu ili obrazovni nivo. Konzumiranje duvana pogoršava kvalitet života, dovodi do pojave i razvoja mnogih bolesti i do smrti. Učestalost pušenja u našoj zemlji veća je od proseka evropskog regiona, a prema poslednjim podacima skoro 35 odsto odraslog stanovništva puši, upozoreno je povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar 2018. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Dan borbe protiv raka »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Zaječara