19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

Muška "Bekrijada" u Boljevcu

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOLJEVAC - U opštini Boljevac će i ove godine 17. februara, 37. put, biti održana tradicionalna "Bekrijada", okupljanje muškaraca koji vole da se druže, da se vesele uz dobru pesmu, hranu i piće i takmiče za titulu naj bekrije.

"Ove godine je Bekrijada 17. februara, to je prvi vikend pred početak uskršnjeg posta. Ta bekrijska zabava ima svoj Organizacioni odbor, sa desetak članova, koji se bave kompletnom organizacijom manifestacije kako bi ona bila što kvalitetnija, uspešnija i zabavnija. Delimo i nagrade, najkvalitetnija je za naj bekriju, zatim za najmlađeg bekriju, najstarijeg bekriju, najveselijeg gosta i najveselije društvo za stolom. Biramo i kolačara koji ima zadatke za sledeću "Bekrijadu", da organizuje ljude, rasporedi ih na proslavi, da obezbedi za svaki sto pečeno jagnje jer je i to deo tradicije", kaže Goran Adamović, predsednik Organizacionog odbora "Bekrijade" u Boljevcu.

Iako ljudi misle da je bekrijati lako, biti pravi bekrija nije jednostavno, to sa sobom nosi i izvesne obaveze i zadatke koje treba obaviti.

"Znamo da su i u pesmama našim opevane bekrije, kao "Mito bekrijo" ili "Evo meni moga bekrije", što ističe bekrije kao statusni simbol, čoveka koji može da obavi sve te zadatke, da se veseli, jede i pije cele noći, a da ujutru bude sposoban da ode kući i nastavi sa svakodnevnim obavezama", kaže Goran Adamović, predsednik Organizacionog odbora "Bekrijade" u Boljevcu.

Prvi put bekrijada je u Boljevcu organizovana 1981. godine, na inicijativu grupe poznatih boema, koji su želeli da imaju svoju proslavu. Od tada, tradicija nije prekidana, a organizatori kažu da se neretko dešava da se za istim stolom nađu tri generacije bekrija.

 

Autor: Branislava Ilić

 

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik