19. Sep 2018. Poslednja promena 3:39 PM, Sep 18, 2018

Bivša radnica "Zlatare" otvorila krojačku radnju

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

MAJDANPEK - Sa zatvaranjem Zlatare Majdanpek 2016. godine, blizu 300 radnika ove fabrike, koja je upošljavala uglavnom žene, ostalo je bez posla. Za najveći broj njih prestanak rada u Zlatari značio je i kraj radnog angažovanja, s obzirom na to da upravo žene oko i preko 50 godina predstavljaju kategoriju teže zapošljivih lica. Naravno ima i onih, mada u mnogo manjem broju, koje su zanimanje zlatara zamenile nekim novim poslom.

Kada je pre dve godine, u pedesetoj godini i sa 32 godine staža ostala bez posla, Snežana Jovanović je odlučila da umesto evidencionog kartona Nacionalne službe zapošljavanja u svoje ruke, umesto zlatarskog, uzme krojački pribor. Ne dugo nakon dugogodišnjeg rada sa nakitom, Snežana je svoju kreativnost i veštinu prenela na krojački zanat.

Kako se i pre zvaničnog zatvaranja „Zlatare“ dugo govorilo o tome da će se to i desiti, ja sam već tada počela sa razmišljanjem šta dalje, tim pre što smo i suprug i ja radili u istoj fabrici, tako da smo pre dve godine oboje ostali bez posla. S obzirom na to da sam se šivenjem iz hobija bavila i ranije odlučila sam da probam sa otvaranjem male krojačke radionice i pokazalo se da je to bio dobar potez. Posla ima na pretek i često mi je dan nedovoljno dug da završim sve ono što sam planirala“, priča Snežana Jovanović.

Iako je u svojoj krojačkoj radionici, na neki način, obezbedila sebi egzistenciju, Snežana je poželela da ode korak dalje, da pomogne i drugim ženama, tako što će žensko preduzetništvo u svojoj sredini podići na jedan viši nivo.

Trenutno sam u razgovorima sa ženama preduzetnicama iz Majdanpeka da osnujemo svoje udruženje, koje bi značilo bolji prolaz ka raznim fondovima, ali i realizaciju nekih projekata u smislu obuke žena za bavljenje određenim zanatom“, dodaje Snežana, koja, kako kaže nije u potpunosti ostvarila svoj san. Želja joj je, naime, da jednoga dana otvori vrata prvog i pravog modnog salona u Majdanpeku.

Sudeći po ogromnoj volji koju poseduje, nema sumnje da će u tome i uspeti.

 

Umesto zlatarskog – krojački pribor, 8. februar 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika