22. Jun 2018. Poslednja promena 11:52 AM, Jun 22, 2018

Predavanja o IPARD programu i u borskoj opštini

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-U toku su dva javna poziva za sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije za razvoj sela -IPARD, namenjenih  za kupovinu mehanizacije, opreme i izgradnju objekata. a drugi se odnosi na nabavku novih traktora. Konkurs traje do 26.februara, a očekuje se da će biti raspisan ponovo u junu ili julu. Za to vreme poljoprivredni proizvođači u borskoj opštini bi trebalo da utvrde da li ispunjavaju  uslove konkursa kao što su broj grla krupne stoke, obradive površine.

Osnovni uslovi za kupovinu mehanizacije, opreme i izgradnju objekata su da gazdinsktva koja se bave stočarstvom moraju da imaju više od 19 muznih krava, za voćare  više od pet hektara, ako se bave ratarskom proizvodnjom potrebno je da imaju više od 50 hektara obradive zemlje“, rekla je Vladica Stefanović- PSSS Negotin.

Najveće interesovanje poljoprivrednika je za kupovinu traktora, ali mali broj njih ispunjava uslove  javnog poziva.

„Ja sam iz Gornjana, imami dva traktora, ali su stara.Zato bi voleo da kupim novi“, ističe Dušan Dimitrijević.

Lokalna samouprava u Boru uspostavila je saradnju sa Poljoprivredno savetodavnom službom u Negotinu kako bi poljoprivrednici u opštini bili upoznati sa uslovima konkursa.

„Zakasnili smo za ovaj prvi krug, ali ćemo  za drugi pozvati stručnake iz PSSS-a u Negotinu da pojasne uslove za konkurs za sredstva iz Ipard programa“, dodao je Radiša Grujić.

Poljoprivredni  proizvođači koji imaju manji broj  stoke ili nedovoljne površine mogu da konkurišu za sredstva iz nacionalnog programa, rečeno je na sastanku predstavnika Poljoprivredeno savetodavne službe, poljoprivrednih proizvođača i lokalne samouprave .

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca