19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

„Bubrezi i zdravlje žene”

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Povodom Svetskog dana bubrega, koji se od 2006. godine obeležava svakog drugog četvrtka u martu, Udruženje bubrežnih bolesnika u Klubu za stara lica u Boru organizovalo je predavanje o urinarnim infekcijama kod žena. Osim podsećanja da ovaj organ ima ključnu ulogu u održavanju života istaknuto je i da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.

Mi u službi Hemodijalize imamo 20 žena sa hroničnom bolešću bubrega koje se dijaliziraju tri puta nedeljno. Ambulantno nam se takođe javlja veliki broj žena zbog urinarnih infekcija, čiji je najčešći uzročnik bakterija Ešerihija koli“, kaže viša medicinska sestra Danijela Buzejić, glavna sestra službe Hemodijalize Opšte bolnice Bor.

Ove činjenice ukazuju na potrebu podizanja nivoa svesti da je za adekvatno lečenje potrebno blagovremeno postavljanje dijagnoze.

Veliki problem je što žene ne prepoznaju simptome bolesti već učestalo mokrenje, peckanje i slično pokušavaju čajevima i lekovima same da saniraju. Mnogo bi lakše bilo kada bi se po uočavanju prvih simptoma javile lekaru, kako bolest ne bi poprimila neki naredni oblik, jer svaki cistitis kasnije prelazi u pijelonefritis i sve teže forme bolesti“, dodaje    Danijela Buzejić.

Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja, različitog uzroka, toka, kliničke slike i prognoze.

Najčešće su akutne infekcije cistitis, pijelonefritis, imamo i veliki broj obolelih sa kalkulozom bubrega, kamenom u bubregu koji izaziva opstrukciju i otežano izlučivanje mokraće, zatim i infekciju“ ističe Danijela Buzejić, glavna sestra službe Hemodijalize Bor.

Hronične bolesti bubrega pogađaju oko 195 miliona žena širom sveta i trenutno su osmi vodeći uzrok smrti u ženskoj populaciji sa blizu 600.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik