19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

U toku besplatna analiza zemljišta

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR,NEGOTIN-Stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe u Negotini nastavljaju besplatnu analizu zemljišta. Pre  prolećnih radova, svakako, je bitno da se sprovede ova mera, jer poljoprivrenim proizvođačima donosi uštede i veći prinos kulture. Bez  hemijske analize zemljišta ratari neće moći da konkurišu za podsticajna sredstva.

Samo ako je na parceli došlo do promene kulture onda je poljoprivrednik u obavezi da to prijavi upravi za trezor i da pripremi određenu dokumentaciju.

Od dokumentacije trebalo bi da izvadi potvrde o aktivnom statusu i strukturu biljne proizvodnje na kojoj će biti upisani katastarski brojevi, jer bez toga neće moći da pravdamo sredstva. On će na taj način dobiti tačne podatke o sastavu zmljišta, koliko ima azot, humusa, kalijuma i koja je ph vrednost“, istakla je Zorica Petkanić-PSSS Negotin.

Za analizu zemljišta veoma je bitno na koji način se uzima uzorak zemljišta.

„Prosečan uzorak se uzima sa parcele do pet hektara , ali je važno da ne bude manja od deset ari. Može se uzorkovati zemljište samo u vlasništvu poljoprivrednika. Analiza je besplatna sa deset katastarskih parcela“, istako je Vladimir Stanković-PSSS Negotin.

 Za poljoprivredne proizvođače je veoma bitna analiza zemljišta, jer će znati tačno koje i koliku količinu đubriva da  koriste. Osim što će dobiti gotovu agrohemijsku analizu, negotinski savetodavci će im dati savete i preporuke.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik