23. Jan 2019. Poslednja promena 3:18 PM, Jan 22, 2019

Voda preti jesenjim usevima

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BRESTOVAC, NEGOTIN- Nakon otapanja snega, pšenica na oko 19.000 hektara na području borskog okruga, koja nije poplavljena, uglavnom, je u dobrom stanju. Problem su u negotinskoj, ali i borskoj opštini, površine na kojima se voda zadržava, jer se na  listovima  pojavilo žutilo, a što je najvažnije ratari ne mogu na vreme  da je prihrane.

U ovoj vodi pšenica se guši, zbog nedostatka kiseonika, listići su joj požuteli, jer nije prihranjena. U njivu ne možemo da udjemo još dugo“, požalio nam se poljoprivredni proizvođač iz Brestovca Nenad Atanacković.

„Na njivama, posebno u negotinskoj niziji, problem su podzemne vode i sasvim sigurno će doći do oštećenja pšenice“, rekla je Vladica Stefanović-PSSS Negotin.

Rok za prihranjivanje jesenjih useva je početak marta. Pošto u njive ne može da se uđe još petnaestak dana poljoprivredni stručnjaci preporučuju drugu vrstu đubriva.

Preporučujemo azotna đubriva, a ne bi trebalo da se prihranjuju URE-om,istakla je Vladica Stefanović.

Nenad Atanacković je očekivao da će ranije prihraniti useve zato je i kupio UREU u koju je uložio milion dinara i ne planira drugu vrstu đubriva.

Idemo na rizik, jer sam uložio milion dinara i ne mogu sad ponovo da kupujem đubrivo, dodao je Atanacković

Na njivama na kojima pšenica nije prihranjena u optimalnom roku, rod će u svakom slučaju , kaže Nenad Atanacković, biti značajno umanjen.

 

Voda preti jesenjim usevima, 12. mart 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice