19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

Mere zdravstvene zaštite životinja u ovoj godini

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-Novi program mera zdravstvene zaštite životinja za 2018. obuhvata, pre svega, obeležavanje životinja  i preduzimanje aktivnosti u cilju sprečavanja zaraznih bolesti koje ugrožavaju zdravlje ljudi. Reč je o zoonozama koje u Veterinarskoj stanici konstantno drže pod kontrolom upravo praćenjem zdravlja životinja i vakcinacijom.

Kod goveda je standardno uzorkovanje krvi radi provere da li postoji bruceloza , lekuoza i tuberkuloza kao opasne bolesti za ljude. Takođe se vakcinišu i protiv nodularnog dermatitisa“, rekao je Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice u Boru.

Na području borske opštine u toku je vakcinacija svinja protiv svinjske kuge. To je obavezna, besplatna mera, a jedino se plaća obeležavanje životinja. Takođe se radi i kalifornija mastitis test.

„To je brza štalska proba kojom se utvrđuje da li je mleko ispravno i za ljude“, dodao je Branislav Ivanić.

Obavezna je u aprilu i oktobru i prijava pčela. Ukoliko  pčelar  posumnja na neke od bolesti kao što su američka kuga pčelinjeg legla, varoza, tropileloza i druge hitno bi trebalo da prijavi  veterinarskoj stanici.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik