19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

RTB Bor među deset najvećih izvoznika iz Srbije

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Prema zvaničnim podacima ministarstva finansija Republike Srbije, Rudarsko topioničarski basen Bor je u prva dva meseca 2018. godine bio među 10 najvećih izvoznika proizvoda iz Srbije, sa 30,9 miliona evra. Time je nastavljen pozitivan trend značajnog povećanja izvoza koji je kombinat bakra imao i u 2017. godini.

Rudarsko topioničarski basen Bor je u januaru izvezao robu vrednu 12,7 miliona evra čime je duplirao izvozne rezultate iz januara 2017. godine, a u februaru je trend povećanja nastavljen. Prošlog meseca vrednost robe prodate stranim kupcima iznosila je 22,5 milion dolara ili 18,2 miliona evra, što je, u odnosu na isti mesec prošle godine, više nego dva puta, s obzirom na to da je izvoz tada iznosio 10,5 miliona dolara. Devizni priliv znatno je poboljšan zbog veće proizvodnje, porasta cene bakra, ali i konstanto velike potražnje za bakrom iz zemalja u okruženju, kažu u RTB-u Bor.

Prihod od prodaje bakra prošlog meseca je 21,85 miliona dolara, a prodajom srebra, platine, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatnih 711 hiljada dolara. U februaru je put Velike Britanije, Hrvatske, Poljske, Nemačke, Italije, Bugarske, Rumunije i Turske otišlo 3.126 tona bakra, 472 kilograma srebra, 1.250 tona sumporne kiseline, 4,2 tone selena i 111 tona plavog kamena.

Na listi najvećih izvoznika iz Srbije za prva dva meseca prvi je Fiat Krajsler sa 140,5 miliona evra, druga HBIS grupa, vlasnik Železare Smederevo sa 132,8 miliona evra, a treća Tigar Tajers iz Pirota koja je izvezla robu vrednu  64 miliona evra.

Slede Naftna industrija Srbije sa 51,4 miliona evra izvoza, Petrohemija iz Pančeva sa izvozom od 41,4 milion evra, Robert Boš iz Beograda sa 38,3 miliona evra, Tetra pak iz Beograda sa 33,5 miliona evra, dok je  RTB Bor na osmom mestu sa 30,9 miliona evra. Na spisku 15 najvećih izvoznika su i Hemofarm iz Vršca,  Jura korporacija iz Rače, Leoni iz Prokuplja, Grundfos iz Inđije, Henkel, Delfi pakard iz Novog Sada i Gorenje sa izvozom između 20 i 28 miliona evra.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik