19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

BOR - U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, u Domu zdravlja u Boru organizovana je akcija besplatne provere krvnog pritiska, i glikemije, izložba i podela brošura sa ciljem da se što više Borana upoznaju sa simptomima i načinom zaštite od tuberkuloze.

Od ove ozbiljne bolesti u prošlosti je bolovalo znatno više pacijenata, a ishod je neretko bio smrtonosan, dok se danas uspešno leči. Tuberkuloza nije iskorenjena kao bolest, ali je iz godine u godinu sve manje pacijenata koji obole od tuberkuloze. Prošle godine u Boru su zabeležena samo dva slučaja, dok ih je u Borskom okrugu bilo 17.

Tegobe koje mogu da ukažu na tuberkulozu su noćno preznojavanje, malaksalost, gubitak apetita, povišena temperatura i kašalj koji traje duže od tri nedelje, a pravilna dijagnoza moguća je samo kod lekara, na osnovu snimka pluća i analiza, kaže Nela Mitić, načelnik grudnog odeljenja Doma zdravlja u Boru.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, 23. mart 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik