26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Laparoskopske operacije u ginekologiji i u borskoj Bolnici

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR- U Opštoj  bolnici u Boru danas su obavljene prvi put dve ginekološke laparoskopske operacije. Mladi ginekolozi dr Stevan Mejlanović i dr Miroslav Jeremić prvi su u Timočkom regionu nakon propisane obuke dobili sertifikate  za operacije laparoskopskom metodom.

Veoma sam srećan što smo uz uspeli posle dužeg vremena da uvedemo  novu vrstu operacija“, dodao je dr Stevan Mejlanović, ginekolog.

„Nadam se da ćemo imati popriličan broj pacijenata  za ovu vrstu operacija.To je jednodnevna hirurgija koja je značajna, pre svega, za pacijente“, rekao je dr Miodrag Jevremović, ginekolog.

Imali smo danas dve operacije borskih kolega. Oni to rade rutinski i imaju odličnu hiruršku tehniku. Takođe i bolnica je tehnički savremeno opremljena tako da bez straha potpisujem sertifikat“, istakao je prof.dr Radisav Šćepanović, direktor KBC Dr.Dragiša Mišović u Beogradu.

Borske ginekologe  Stevana  Mejlanovića i Miodraga Jevremovića obučavao je primarijus doktor Dušan Madžić iz Sremske Mitrovice.

„Neki mi kažu da sam preoštar, ali mislim da je „otvoriti“ bolesnika-ženu sa 20 godina zbog ciste, pravi zločin.Vi ste privilegovani u odnosu na vašu okolinu, jer u Negotinu, Majdanpeku i Zaječaru ne radi se laparoskopska hirurgija u ginekologiji. Osim ove tri bolnice možda još neka u Srbiji, od ukupno 37, ne primenjuje ovu metodu“, dodao je prim.dr Dušan Madžić instruktor iz Sremske Mitrovice.

Prednosti laparaskopske u odnosu na klasične operacije za pacijenta su višestruko značajne.

Umesto klasičnog reza 10-15 centimetara, pravi se četiri mala otvora od pet do deset milimetara, ubacuju se endoskopski instrumenti i rade se operacije, rekao je dr Goran Bogdanović, hirurg u Opštoj bolnici u Boru.

        Prva laparoskopska operacija žuči u Boru obavljena je  pre dve decenije.  Opšta bolnica ima osam hirurga i svi oni primenjuju ovu metodu, a od danas su im se pridružili i borski ginekolozi.

 

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik