19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Počela vakcinacija protiv pneumokokne bolesti

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-U Domu zdravlja u Boru počela je vakcinacija protiv  oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i do sada su vakcinisane dve bebe. Od prvog aprila pneumokokna vakcina je obavezna za svu decu rođenu od prvog januara.

.Od prvog aprila pneumokokna vakcina je obavezna za svu decu u Srbiji, rođenu početkom godine.Za sada je stigla dovoljna količina vakcine, a nadalje će se nabavljati po planu vakcinacije.Vakcinišu se deca od drugog meseca  života. Vakcina se daje u tri doze-bebama kad napune dva meseca, sa razmakom od najmanje četiri nedelja, a revakcina je godinu dana od primljene  treće doze“, rekla je dr Letica Petrijanović, načelnik Dečjeg dispanzera.

Pneumokokna vakcina  štiti decu od teških oboljenja kao što su upala pluća, meningitis, sepsa, upala srednjeg uha, bronhitis.Da bi se sprečila pojava i širenje ovih bolesti Ministarstvo zdravlja je uvelo  još jednu obaveznu vakcinu.

„U poslednje vreme kod dece je prisutna sve veća je rezistencija na antibiotike, tako da je Ministarstvo zdravlja, odlučilo da od prvog aprila imamo redovnu vakcinaciju protiv pneumokokne bolesti. Na taj način se stvara kolektivni imunitet i sprečava pojava i širenje ovih  bolesti“, dodala je dr. Letica Petrijanović.

 Do sada se pneumokokna  vakcina  plaćala i  bila je previđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, što znači za pojedine slučajeve. Od pneumokokne bolesti u svetu godišje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik