16. Aug 2018. Poslednja promena 3:18 PM, Aug 15, 2018

Opasnost od širenja afričke kuge svinja

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-Postoji osnovana sumnja da će se afrička kuga svinja preneti i u našu  zemlju, nakon što se pojavilia  Rumuniji. Mesta panici nema, ali je neophodna opreznost.

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje, bolest se ne može lečiti niti sprečiti,jer vakcine nema. Ukoliko se pojavi, uništavaju se čitavi zapati. Virus je jako otporan, u prerađevinama može da bude aktivan tri meseca“, rekao je direktor Veterinarske stanice u Boru Branislav Ivanić.

U cilju sprečavanja širenja ove bolesti resorno Ministastvo je već zabranilo prenošenje mesa i prerađevina preko granice i izdalo propagandni materijal. Preduzimaju se  određene mere i u borskoj opštini, a jedna  od njih skretanje pažnja lovcima da ukoliko naiđu na uginulu svinju odmah obaveste Veterinarsku stanicu, jer su i one prenosioci ove bolesti.

Formirali smo opštinsku komisiju, a takođe i svako selo mora da odredi prostor na kojem će se sahranjivati uginule životinje, dodao je Branislav Ivanić.

Vlasnicima svinja se preporučuje da na ulazima postave- dez barijera i ne dozvole ulazak ljudi u objekat.

Ukoliko se pojavi afrička kuga, vlasnici svinja imaju pravo na naknadu države za uginule životinje , samo ako su obeležili i vakcinisali svinje protiv klasične kuge“, naglasio je Ivanić.

 Virus se širi direktnim kontaktom , hranom, a prenose ga i insekti. Simptomi ove bolesti su uočljivi veoma visoka temperatura, javljaju se krvarenja po koži, životinja je apatična  i veoma brzo ugine.

Pogledajte

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice