26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Javna debata “Kakve lokalne medije želiš”

Objavljeno u Mediji
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR- Da je pravo na kvalitetno informisanje i na lokalnom nivou od vitalne važnosti za funkcionisanje društva, delom dokazuje i veliko interesovanje Borana za javnu debatu „Kakve lokalne medije želiš“ u Narodnoj biblioteci, u organizaciji Fondacije „Slavko Ćuruvija“. U sagledavanje aktuelne situacije i problema lokalnih medija uključili su se gotovo svi borski medijski poslenici, predstavnici lokalne samouprave i ustanova, kao i zainteresovani građani. Osim stručne analize koju su pripremili učesnici debate, razvila se i dinamična diskusija o mogućim zaključcima i preporukama za unapređenje medijske scene. Analize, kritike i odgovore sa ove debate Fondacija „Slavko Ćuruvija“ koristiće za izradu sopstvenog predloga preporuka kojima namerava da doprinese usvajanju nove medijske strategije u Srbiji. Borski doprinos tome ocenjuje veoma pozitivno:

„Imate sistemski nivo na kome su sve lokalne sredine u Srbiji iste. Situacija je svuda podjednako obeshrabrujuća. Ali, onda pogledate da u svakom od tih gradova, zaista u svakom od gradova u Srbiji u kojima sam ikada u životu bio, postoje sjajni ljudi koji rade fantastičan posao. Iz čistog entuzijazma, pomeraju granice mogućeg. I to sam zaista svuda video. U te ljude i mi, kao fondacija, verujemo. Mislim da ta promena jeste moguća. Čak i kada izgleda da izlaza nema, nekim spletom okolnosti, nešto se uvek može promeniti“, rekao je Ilir Gaši, programski direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Za otvorenost koju je pokazala prema kritičkom sagledavanju medijskih problema pohvaljena je borska lokalna samouprava, koja je sa debate pozvana da pomogne opstanku novinarstva u situaciji u kojoj je lokalno medijsko tržište siromašno i nema dovoljno izvora finansiranja.

„Mislim da najviše borsko novinarstvo i medije u Boru tišti sistemsko finansiranje medija. To je evidentno i tu naročito mislim na medije poput portala ili štampanih medija, i tu je negde i nešto što je i naša obaveza kao lokalne samouprave, da obezbedi sistemski način opstanka medija ili finansiranja medija. Danas je teško biti medijski radnik iz razloga što je malo tržište, a i to malo tržište je ograničeno finansijskim sredstvima. Mislim da je to obaveza Opštine Bor, da kroz projektno finansiranje, ali i kompletna privreda i sami mediji promene način shvatanja i način informisanja. Razgovarajući sa ljudima iz medija, dobio sam informaciju i da pojedine medijske kuće sa teritorije istočne Srbije bez finansiranja od strane lokalnih samouprava veoma dobro posluju i funkcionišu, tako što prodaju materijale velikim medijskim kućama, prave reklame i tako dalje, bave se nekim poslom koji, nažalost, možda i nije praksa na teritoriji opštine Bor, ali jeste prostor da se ostvari mogućnost za finansiranje medija“, rekao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Osim javne debate, predstavnici Fondacije “Slavko Ćuruvija” prethodno su u Boru, kao i u još sedam gradova Srbije, obavili istraživanje i formulisali deo zaključaka u razgovoru sa predstavnicima medija, civilnog društva i lokalne samouprave. Finansijsku podršku organizovanju serije razgovora i javnih tribina pružila je Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj.

Debata o lokalnim medijima, 9.maj 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik