17. Aug 2018. Poslednja promena 11:12 AM, Aug 17, 2018

Izvoz iz RTB-a Bor veći za trećinu

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prva četiri meseca ove godine izvezao u inostranstvo 9.435 tona bakra. U odnosu na isti period prošle godine, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, izvoz iz kombinata bakra je do početka maja 2018. bio je veći za 34% odsto. Devizni priliv od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva četiri meseca iznosio je 80,2 miliona dolara, kažu u Rudarsko topioničarskom basenu Bor .

Od januara do aprila RTB Bor je, pored svog osnovnog proizvoda – bakra, na stranom tržištu prodao i šest hiljada tona sumporne kiseline, tonu i po srebra, 430 tona plavog kamena, 11,7 tona selena, 13,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine. Engleske kompanije su otkupili sve količine srebra, platine i paladijuma, dok je u Poljsku otpremljen sav selen i plavi kamen.

O poslovanju borske kompanije najbolje govore indeksi iz bilansa koji pokazuju da je 66,4% ukupne proizvodnje i prodaje koju beleži RTB Bor - izvoznog karaktera. RTB značajno učestvuje u izvoznom bilansu Srbije i zbog toga se nalazi među najvećim srpskim izvoznicima.

Domaćim prerađivačima, „Sevojnu“ i „Pometonu“, RTB Bor je od početka godine isporučio bakar u vrednosti 12,4 miliona dolara. Taj bakar je u obliku žice, limova, traka, praha ili trupaca, takođe plasiran na inostrano tržište.

Prihod od prodaje bakra u aprilu iznosio je 13,1 milion dolara, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatne 723 hiljade dolara i ostvarila ukupan izvoz u iznosu 13,8 miliona dolara. Proizvodi RTB-a Bor prodavani su aprila u Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji, kažu u kombinatu bakra Bor.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice