17. Aug 2018. Poslednja promena 11:12 AM, Aug 17, 2018

Najveća proizvodnja koncentrata bakra u ovoj godini

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Od početka godine u Rudnicima bakra Bor otkopano je više od četiri miliona tona rude i isto toliko jalovine, ukupno više od osam miliona tona iskopina, a iz dobijene rude proizvedeno je 9.000 tona bakra u koncentratu.

Prema podacima iz Rudarsko topioničarskog basena Bor u januaru je proizvedeno 2.019 tona bakra u koncentratu, februara 1.735, marta 1.714, aprila 2.036 tona.

Sudeći po dosadašnjem učinku, u kombinatu bakra se očekuje da proizvodnja u maju bude najbolja u ovoj godini, sa 2.300 tona bakra u koncentratu. Za 22 dana maja na nivou RBB-a otkopano je više od 800.000 tona jalovine i blizu 700.000 tona rude, što je oko milion i po tona ukupnih iskopina. Iz te rude do 22. maja proizvedeno je 1.600 tona bakra u koncentratu. Najveći deo rude, preko 90 procenata je iz rudnika “Veliki Krivelj”, a na ovaj nači i proizvodni plan je ostvaren sa 90 odsto.

Očekuje se da će maj biti prekretnica ka većoj proizvodnji narednih meseci, jer se za to stvaraju uslovi. Na kopu je ruda sve boljeg sadržaja, više od 0,3 odsto, a i Jama je na putu da sa novom opremom poveća količinu i rude i metala, naglašavaju u Rudniku bakra Bor.

Na površinskom kopu Veliki Krivelj trenutno rade tri bušilice, dok je  četvrta na servisu, pet bagera i 15 teških kamiona. I flotacija u Krivelju postigla je dobre rezultate, sa iskorišćenjem bakra koje je iznad 86 procenata i daje kvalitetan koncentrat propisane vlažnosti za novu tehnologiju topljenja od oko 10 odsto.

Na kriveljskom kopu se stvaraju dobri uslovi i za buduću proizvodnju. Radovi se razvijaju prema planu tako da se narednih godina ne očekuju probleme u količini izvađene rude, naglašavaju u Rudniku bakra Bor i dodaju da se narednih meseci očekujem više od 2.000 tona bakra u koncentratu iz “Krivelja” i još 300 tona iz Jame, tako da će se mesečno isporučivati topionici oko 2.400 tona koncentrata bakra.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice