22. Jun 2018. Poslednja promena 2:35 PM, Jun 22, 2018

Alternativna goriva za borsku Toplanu

Objavljeno u Ekonomija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Na osnovu Uredbe Evropske komisije o zameni energenata sve toplane u trebalo bi do 2021. godine da pređu sa fosilnih na alternativna goriva. Kako bi se pronašao model da se takav proces započne u borskoj Toplani, u opštini Bor održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave i italijanske kompanije  "Revara", koja se bavi preradom bio mase i komunalnog otpada i dobijanjem energenata iz njih.

"Cilj je da se kroz javno privatno partnerstvo smanji cena energenata koje troši toplana, poveća efikasnost i poboljša kvalitet grejanja, ali da se istovremeno ispune svi ekološki standardi. To se može postići samo kroz javno privatno partnerstvo i o tome smo razgovarali na današnjem sastanku. Kada budemo sagledali sve aspekte uključićemo javnost u donošenje odluke o tome na koji način da toplana pređe na alternativna goriva. Prioriteti su svakako ekologija i ekonomija." - rekao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

"Predstavili smo projekat o mogućnosti korišćenja kombinacije bio mase i otpada, kakav je RDF ili nešto slično, koji mogu da se koriste da prilikom sagorevanja oslobode veliku energiju. To je razlog naše posete i sastanka sa lokalnom samoupravom, jer je deo projekta briga o komunalnom otpadu, njegovom odvajanju, kako bi počeli proizvodnju  ovakvog energenta u Srbiji i u Boru. Ovo gorivo se već decenijama primenjuje u Italiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i svim drugim evropskim i svetskim zemljama i iskustva su odlična. Danas se komunalni otpad, drvo, tekstil i papir, smatra izvorom za pravljenje energije i u domaćinstvima i u fabrikama. Proizvodi se prema direktivama evropske unije da se pronađu načini korišćenja otpada, ne da se on zakopava i na takav način uklanja, već da se pretvara u gorivo koje treba da zauzme mesto onih koji se tradicionalno koriste odnosno uglja ili nafte. U Boru moramo da proverimo tehničke detalje kako bi utvrdili na koji način u Toplani možemo da upotrebimo ovakvo gorivo i da razmotrimo mogućnost da se otvori pogon za preradu komunalnog otpada koji bi od njega proizvodio RDF i njime snabdevao borsku Toplanu." - naglasio je Paolo Sabatini, predstavnik italijanske kompanije "Revara".

Saradnja sa kompanijom "Revara" je jedna od mogućnosti, a u narednom periodu uzeće se u obzir mogućnost korišćenje bio gasa, komunalnog otpada ili bio mase kao energenta, kako bi se došlo do najboljeg rešenja za borsku Toplanu.

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca