17. Aug 2018. Poslednja promena 11:12 AM, Aug 17, 2018

Alternativna goriva za borsku Toplanu

Objavljeno u Ekonomija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Na osnovu Uredbe Evropske komisije o zameni energenata sve toplane u trebalo bi do 2021. godine da pređu sa fosilnih na alternativna goriva. Kako bi se pronašao model da se takav proces započne u borskoj Toplani, u opštini Bor održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave i italijanske kompanije  "Revara", koja se bavi preradom bio mase i komunalnog otpada i dobijanjem energenata iz njih.

"Cilj je da se kroz javno privatno partnerstvo smanji cena energenata koje troši toplana, poveća efikasnost i poboljša kvalitet grejanja, ali da se istovremeno ispune svi ekološki standardi. To se može postići samo kroz javno privatno partnerstvo i o tome smo razgovarali na današnjem sastanku. Kada budemo sagledali sve aspekte uključićemo javnost u donošenje odluke o tome na koji način da toplana pređe na alternativna goriva. Prioriteti su svakako ekologija i ekonomija." - rekao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

"Predstavili smo projekat o mogućnosti korišćenja kombinacije bio mase i otpada, kakav je RDF ili nešto slično, koji mogu da se koriste da prilikom sagorevanja oslobode veliku energiju. To je razlog naše posete i sastanka sa lokalnom samoupravom, jer je deo projekta briga o komunalnom otpadu, njegovom odvajanju, kako bi počeli proizvodnju  ovakvog energenta u Srbiji i u Boru. Ovo gorivo se već decenijama primenjuje u Italiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i svim drugim evropskim i svetskim zemljama i iskustva su odlična. Danas se komunalni otpad, drvo, tekstil i papir, smatra izvorom za pravljenje energije i u domaćinstvima i u fabrikama. Proizvodi se prema direktivama evropske unije da se pronađu načini korišćenja otpada, ne da se on zakopava i na takav način uklanja, već da se pretvara u gorivo koje treba da zauzme mesto onih koji se tradicionalno koriste odnosno uglja ili nafte. U Boru moramo da proverimo tehničke detalje kako bi utvrdili na koji način u Toplani možemo da upotrebimo ovakvo gorivo i da razmotrimo mogućnost da se otvori pogon za preradu komunalnog otpada koji bi od njega proizvodio RDF i njime snabdevao borsku Toplanu." - naglasio je Paolo Sabatini, predstavnik italijanske kompanije "Revara".

Saradnja sa kompanijom "Revara" je jedna od mogućnosti, a u narednom periodu uzeće se u obzir mogućnost korišćenje bio gasa, komunalnog otpada ili bio mase kao energenta, kako bi se došlo do najboljeg rešenja za borsku Toplanu.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice