17. Aug 2018. Poslednja promena 11:12 AM, Aug 17, 2018

Predsednica Vlade Ana Brnabić u boljevačkoj “Agromehanici”

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOLJEVAC - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Fabriku poljoprivredne mehanizacije “Agromehanika” u Boljevcu.

Strani investitori su izuzetno važni za Srbiju, ali mi imamo i domaće privrednike, koje ćemo podsticati da otvaraju nova radna mesta”, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić, prilikom posete boljevačkoj fabrici "Agromehanika".

Ovo preduzeće jedno je od najvećih proizvođača poljomehanizacije u jugoistočnoj Evropi, a premijerka se, na sastanku sa predsednikom kompanije Ljubinkom Gobeljićem upoznala sa istorijatom firme, trenutnim stanjem i planovima preduzeća.

Ova kompanija je od privatizacije 2007. godine u razvoj proizvodnih kapaciteta investirala 10 miliona evra i trenutno ulaže još pet u proširenje proizvodnih pogona. Poljoprivredne mašine izvozi u 34 zemlje i najveći je proizvođač poljomehanizacije u jugoistočnoj Evropi”, rekao je Ljubinko Gobeljić, predsednik kompanije FPM “Agromehanika” Boljevac.

FPM Agromehanika je primer uspešne privatizacije i ova firma, nekadašnja članica IMT-a, više od 70 odsto proizvoda izvozi na strana tržišta, u 34 zemlje, a najviše u Ukrajinu, Nemačku i Alžir.

Boljevačka firma sarađuje i sa indijskom kompanijom Sonalika, čije traktore “Solis” sklapa u Boljevcu.

Prilikom obilaska fabrike, premijerka je najavila  da će domaći proizvođači imati prednost u podsticajima za kupovinu mehanizacije, koje Vlada odobrava poljoprivrednicima.

Prisustvovao je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, institucije koja je podržala inicijativu kompanije da se, u saradnji sa ministarstvom prosvete, u Boljevcu otvori odeljenje za mašinska zanimanja: 20 učenika školuje se za dva obrazovna profila- tehničara za kompjutersko konstruisanje i operatera mašinske obrade.

 

 

 

 

Više iz ove kategorije Planski rezultati topioničara »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice