17. Aug 2018. Poslednja promena 11:12 AM, Aug 17, 2018

RTB Bor: Proizvodnja u maju najbolja u poslednje dve decenije

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Rudari RTB-a Bor dali su prošlog meseca 4.336 tona bakra u koncentratu, što je najveća mesečna proizvodnja zabeležena u poslednjih 20 godina. Poslednji put mesečna proizvodnja veća od četiri hiljade tona zabeležena je 1998. godine, ali uz mnogo manje iskopina, pošto je sadržaj bakra u rudi tada bio mnogo povoljniji. Maj 2018. ostaće u kombinatu bakra zabeležen i kao mesec u kome je dato šest odsto bakra u koncentratu više od plana i čak 20% više od prošlogodišnjeg učinka u istom mesecu. 

Rekordnu majsku proizvodnju obeležile su ukupne iskopine od 3 miliona i 670 hiljada tona, odnosno 32 odsto više nego prošle godine i nešto bolji sadržaj bakra u rudi od planiranog. Iako ne doprinosi direktno učincima na bakru, značajan rezultat bio je i na raskrivci, koji je čak 82 odsto bolji od ostvarenja u maju prošle godine.  

U najvećem basenskom rudniku, površinskom kopu „Veliki Krivelj“, ostvareno je u maju milion i 860 hiljada tona iskopina, za petinu više nego u istom periodu prošle godine. Uklonjeno je milion tona jalovine, što je u odnosu na maj 2017. bolje za 40 odsto, a istovremeno je izvađeno 860 hiljada tona rude.

U Majdanpeku je tokom maja otkopano 540 hiljada tona rude, ali je rezultat na raskrivci utrostručen. Sa ostvarenih milion i 230 hiljada tona jalovine, u odnosu na 490 hiljada tona koliko je dato u maju prošle godine, majdanpečki rudnik je u potpunosti opravdao investiciju u novu rudarsku mehanizaciju nabavljenu septembra prošle godine.  

Rudari RTB-a su od početka godine zabeležili proizvodnju 17.780 tona bakra u koncentratu i, nakon prerade u pogonima za pripremu mineralnih sirovina u Boru i Majdanpeku, topionici isporučili ukupno 93.100 tona suvog koncentrata. Ukupne iskopine od januara do maja iznosile su 15,2 miliona tona. Dato je osam i po miliona tona raskrivke i 6,7 miliona tona rude, kažu u Rudarsko topioničarskom besenu Bor

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice