22. Jun 2018. Poslednja promena 2:35 PM, Jun 22, 2018

Dobra saradnja borskog Odeljenja i niškog Zavoda za transfuziju

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR- U poslednje tri akcije dobrovoljnog davanja krvi u Boru prikupljeno je blizu 150 jedinica koje su upućene u Zavod za trasfuziologiju u Nišu. Odeljenja za trasfuziologiju u Boru, koje po novom zakonu od početka maja  funkcioniše kao banka krvi, najmanje dva puta mesečno, a po potrebi i češće od niškog Zavoda  trebuje krv i komponente krvi za potrebe borske Opšte bolnice.  

Do sada smo nekoliko puta trebovali određeni broj jedinica eritrocita, raznih krvnih grupa, zamrznutu svežu plazmu i ono što je novo danas nam je iz Niša stigla određena količina trombocita. To ukazuje da će ovaj način rada zadovoljiti potrebe svih pacijenata i da u našoj bolnici primi onu komponentu krvi koja mu je potrebna“, istakla je dr Snežana Milutinović, načelnik Odeljenja za transfuziju krvi.

U Odeljenju za transfuziju za sada uspevaju da nadoknade i obezbede krv za sve urgentne slučajeve, planirane operacije, a nastojaće da tako bude i u narednom periodu.

Trudimo se da u dogovoru sa kolegama na svim odeljenjima sačinimo plan za tekuću nedelju tako da sve istrebovane jedinice krvi budu upotrebljene“, dodala je Snežana Milutinović.

Prema novom Zakonu o transfuziologiji akciju dobrovoljnog davanja krvi organizuju crveni krst i niški Zavoda za transfuziju dva puta mesečno, a sledeća u Boru je 25 juna od devet do 15 sati. Akcije će se sprovoditi i tokom leta.

Dobra saradnja borskog Odeljenja i niškog Zavoda za transfuziju, 14.jun 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca