19. Sep 2018. Poslednja promena 3:39 PM, Sep 18, 2018

"Transfuzija“ dobila savremeni aparat za testove zgrušavanja krvi

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-Odeljenje za transfuziju krvi Opšte bolnice u Boru dobilo je automatizovani aparat  za testove koagulacije, odnosno zgrušavanja krvi. Po novom zakonom svako odeljenje u Srbiji je u obavezi da radi ove testove, a u borskoj banci krvi ističu da su oni ove analize radili i ranije, ali na nešto starijim aparatima.

„Ovo je automatizovan aparat koji se u Evropi smatra zlatnim standardom, znači najbolji je u svojoj klasi za te potrebe.Može da radi i do 150 analiza za sat vremena, rekla je dr Snežana Milutinović, načelnik Odeljenja za transfuziju krvi.

Postojeći aparati su od istog proizvođača, ali kapacitet im je 50 analiza na sat. Novi  je, dakle, brži, upotpunosti zadovoljava potrebe borskog odeljenja, ali ima i druge prednosti.

„Svi testovi će biti urađeni sa visokom pouzdanošću i  kvalitetom, dodala je dr Milutinović.

Odeljenje za transfuziju krvi u Boru opremljeno je kao i sve druge službe istog ranga. Funkcioniše kao bolnička banka krvi, ali uvek ima potrebe za nekim novim aparatima kao što su savremena labaratorijska centrifuga , i aparat za suvo otapanje plazme, ističe dr Snežana Milutinović.

„Transfuzija“ dobila savremeni aparat za testove zgrušavanja krvi , 19.jun 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika