19. Sep 2018. Poslednja promena 3:39 PM, Sep 18, 2018

Bor dobio status grada

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji su usvojili poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije na današnjoj sednici opštine Bor i Prokuplje trebalo da dobile su status grada.

U obrazloženju odluke kaže se da će utvrđivanje statusa grada za opštine Bor i Prokuplje pomoći u stvaranju uslova za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Unapređenje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta u stvaranju uslova da postanu značajan privredni i ekonomski centar u ovim delovima Srbije, uzimajući u obzir da postoje ekonomski, demografski i geografski razlozi da Bor i Prokuplje dobiju status grada.

Ovom odlukom, za koju je glasalo 136 od 138 prisutnih poslanika, bez uzdržanih i bez glasova protiv, Bor postaje pravi centar okruga i dobija status koji i zaslužuje, kaže predsednik Opštine Bor Aleksandar Milekić.

On naglašava da se time se poboljšava teritorijalna organizacija, stvara mogućnost za povećanje zarada u delu javnog sektora, povećanje ingerencija pojedinih organa lokalne samouprave i povećanja transfera iz republike u lokalni budže, čime se otvara mogućnost za dodatna ulaganja u poboljšanje uslova života u Boru.

Dobijanje statusa grada imaće samo prednosti za Borane, nikako mane, ističe Milekić i dodaje da mogućnosti za formiranje opština u okviru grada ima i da će ta opcija će biti razmatrana u narednom periodu.

Ceo proces kompletnog formiranja grada trajaće najmanje godinu dana, a prvi korak biće izmena statusa opštine u status grada na sednici Skupštine opštine Bor.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika