16. Aug 2018. Poslednja promena 3:18 PM, Aug 15, 2018

„Kriptologija košarkaških vežbi“ Dušana Nakića

Objavljeno u Sport
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR- Četvrtom knjigom o košarci „Kriptologija košarkaških vežbi“, Boranin Dušan Nakić, diplomirani sportski trener, načinio je jedinstven poduhvat u svetu. Na jednom mestu, na 1100 stranica, sakupio je više od 3,5 hiljade vežbi. Ta knjiga kruna je njegovog dugogodišnjeg rada u ovom sportu, u kojem je od 1972. godine, u kojem je bio trener svih košarkaških selekcija i pisao programe rada košarkaških kampova. Ona je i značajno uputstvo igračima, trenerima i nastavnicima košarke kako treba pristupati učenju ovog sporta.

„To je ta knjiga koja je kao moj doktorat, mogu da kažem, jer više od toga vežbi nema. Ali, može da ima. Svaka vežba mora da bude završena do kraja i svaka vežba mora da bude opisana i nacrtana onako kako treba. Trener je taj koji može da promeni: lopta ako bude sa desne strane, ako sam je ja tako nacrtao, može da je prebaci sa leve i da krene u napad ili neku akciju. Svaka akcija mora da bude završena do kraja.“, kaže Dušan Nakić, autor knjige „Kriptologija košarkaških vežbi“

Koliko je ovakva knjiga važna za treninge, prepoznali su i poznati košarkaški stručnjaci, trener Duško Vujošević, koji je pisao predgovor i profesor Petar Rodić, recenzent knjige koja na najbolji način proširuje prethodna dela Dušana Nakića, knjige „700 košarkaških vežbi“, „Akcije iz auta“ i „Vežbe za agresivno igranje košarke“.  Iz nje proizilazi i trenerska filozofija koju Dušan Nakić preporučuje mlađim naraštajima u košarci:

„Igrač, imao ili nemao talenta, on mora da pokaže želju za radom. Na treningu. Utakmica je ta koja daje rezultat. Trener mora sa svakim igračem, ako treba, posebno i individualno da radi. Jer košarka, a i svi drugi sportovi, zahtevaju taj individualni rad, da se sve greške isprave. Da to bude pravilno dodavanje, pravilan dribling, pravilan šut, pravilan blok i tako dalje.“

Pre nego što zauzme mesto u bibliotekama svih koji žele da unaprede rad u košarci, nova knjiga „Kriptologija košarkaških vežbi“ Dušana Nakića biće i još jedna dobra tema za najstručniji razgovor eminentnih domaćih trenera, koji se krajem meseca 17. put okupljaju na „Beogradskoj trenerskoj klinici“, a svakako i doprinos da rad u domaćoj košarci ostane vrhunski i prepoznatljiv u svetu i u narednim decenijama.

Pogledajte

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice