19. Sep 2018. Poslednja promena 3:39 PM, Sep 18, 2018

Veći roditeljski dodatak od 1. jula

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBIJA-U cilju podsticanja rađanja, država je odlučila da finansijski pomogne roditeljima i poveća dodatke. Prema izmenama  Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom na ime  dodatka za prvo dete biće isplaćivano jednokratno 100.000 dinara. Pravo na taj iznos imaju  roditelji deteta rođenog od prvog jula ove godine. Značajno se uvećava i dodatak za drugo dete i on iznosi ukupno 240.000 dinara, a isplaćivaće se u ratama. U naredne dve godine od rođenja drugog deteta, roditelji će dobijati mesečno po 10.000 dinara.

Drastično veći iznos dodatka primaće roditelji trećeg deteta . Njima  se od prvog jula mesečno isplaćuje 12.000 dinara  i to u narednih 10 godina. Ukupan  iznos po tom osnovu je 1.440.000 dinara i biće isplaćen u 120 rata.

Najveće uvećanje dobijaju roditelji četvrtog deteta, koji će mesečno primati 18.000 dinara u narednih 10 godina. Njima će ukupno biti isplaćeno više od dva miliona dinara u 120 mesečnih rata.

Uvećan iznos dodatka  za drugo, treće i četvrto dete važi za bebe rođene  od 25. decembra  prošle godine, a isplate počinju posle prvog jula.

Na osnovu izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom zahtev za roditeljski dodatak mogu da podnesu otac ili majka u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je dete rođeno, ili direktno nadležnom organu najkasnije do navršenih godinu dana života deteta. Uz prvu ratu svim roditeljima se isplaćuje  još 5.000 dinara paušala za nabavku opreme za dete.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika