19. Sep 2018. Poslednja promena 3:39 PM, Sep 18, 2018

Izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Tagovano

BOR - Izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je proširenje nadležnosti Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Do sada je ona bila nadležna za utvrđivanje obaveze za isplatu zarade do iznosa minimalne zarade, a zaposleni su morali da pokreću sudski spor za isplatu razlike do pune zarade. 

Ukoliko izmene i dopune zakona budu usvojene njena nadležnost proširuje se na punu zaradu, a za razliku od dosadašnjeg zakona i svi zaposleni u javnom sektoru imaće pravo da pokrenu pitanje isplate zarade, naknade plate i drugih primanja.

Proširuje se nadležnost Agencije za rešavanje sporova i na druga primanja, kao što su otpremnine, utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, kao i na sporove povodom utvrđivanja minimuma procesa rada u toku štrajka. Bitna novina u Zakonu je mogućnost veštačenja zarada, tako da će ukoliko žele, strane u sporu moći da angažuju veštaka. 

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika