19. Sep 2018. Poslednja promena 3:39 PM, Sep 18, 2018

Turski „Čengiz holding“ zainteresovan za partnerstvo sa RTB-om Bor

BOR- Mehmet Čengiz, vlasnik i prvi od četvorice braće Čengiz koji su osnovali i vode istoimeni konglomerat u Turskoj, posetio je danas sa braćom i saradnicima Rudarsko-topioničarski basen Bor i izrazio spremnost „Čengiz holdinga“ da učestvuje na tenderu za izbor njegovog strateškog partnera, saopštila je služba za informisanje RTB-a Bor.

Početkom juna, kada je zainteresovanost ovog turskog investitora za RTB Bor potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bor i Majdanpek je, sa saradnicima, već posetio član Borda direktora turske kompanije Seref Čengiz, a ovog puta u RTB Bor došao je lično vlasnik Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je da je RTB Bor i nadmetanje na tenderu predmet interesovanja turske kompanije radi širenja poslovanja ogranka koji pokriva rudarsku infustriju. „Čengiz holding“ posluje u oblasti građevinarstva, energetike, rudarstva, turizma i medija, a preko svojih firmi „Eti Bakir“ i „Eti Aluminijum“ širi poslovanje u oblasti rudarstva. U njihovom vlasništvu je i topionica u Samsunu, kao i podzemni rudnik bakra „Kjurej“. Osim bakra i aluminijuma, kako se čulo na sastanku, ova turska kompanija bavi se i proizvodnjom kobalta, volframa, cinka, antimona i fosfata.

„Čengiz holding“ je uključen i u izgradnju mnogih infrastrukturnih projekata u Turskoj: autoputeva, mostova, tunela, brana, železnice, metroa, elektrana, rudarskih i industrijskih objekata, kao i trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu, po ugovoru vrednom 22 milijarde evra. Kompaniju u vlasništvu Mehmeta Čengiza čine 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara.

 

Više iz ove kategorije Junska proizvodnja u RBM-u »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika