24. Feb 2019. Poslednja promena 3:47 PM, Feb 23, 2019

Izvoz RTB-a Bor u prvoj polovini godine bolji 23 odsto

BOR- Rudarsko topioničarski basen Bor izvezao je u prvoj polovini godine gotovo 15 hiljada tona bakra, a ukupan izvoz, uključujući i prodaju ostalih proizvoda, 23 odsto je bolji nego u prvoj polovini 2017. godine, saopštila je služba za informisanje RTB-a Bor.

Kupcima iz Turske, Hrvatske, Nemačke i Bugarske isporučen je bakar vrednosti 103,2 miliona dolara. Englezi su za borsko srebro u prvih šest meseci platili milion i 372 hiljade dolara, a dodatnih 835 hiljada dolara izdvojili su za paladijum i platinu. Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih šest meseci otpreman iz Bora platili ukupno milion i po dolara. U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 216 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu u prethodnih šest meseci 107,1 milion dolara, 23 odsto više nego od januara do juna prošle godine.

Domaćim prerađivačima „Valjaonici bakra“ i „Ist Pointu“ u Sevojnu, kao i borskom „Pometonu“ - RTB Bor je od početka ove godine isporučio 4.400 tona bakra  vrednosti 30,9 miliona dolara. Taj bakar je u obliku limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, što znači da je ukupan polugodišnji izvoz RTB-a Bor vredan 138 miliona dolara.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra samo u junu je 22 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline. Ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

U novoj topionici u Boru, iz sopstvenih, uvoznih i ostalih sirovina ukupno su proizvedene 32 hiljade tona katodnog bakra.

Sa dva površinska kopa, Velikog Krivelja i Južnog revira u Majdanpeku, rudari su za šest meseci najpre skinuli 10,9 miliona tona raskrivke, a potom, zajedno sa količinama iz Jame, došli do ukupno osam miliona tona rude. Daljom preradom rude u flotacijama dobijeno je 112,2 hiljade tona suvog koncentrata, odnosno 22 hiljade tona bakra u koncentratu.

Više iz ove kategorije "DINA" kartica svima »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik