24. Feb 2019. Poslednja promena 3:47 PM, Feb 23, 2019

Novi zakon - nova nada

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Skupština Republike Srbije usvojila je 24. jula zakon o presađivanju organa, prema kome će svi građani biti potencijalni donori organa ako se nađu u stanju moždane smrti, izuzev onih koji se za života ne izjasne drugačije, ili to ne učini njihova porodica. 

Prema rečima doktora Ljubinka Todorovića, predsednika Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije za pacijente koji čekaju transplantaciju organa, donošenje ovog zakona je nova nada da će se broj donora znatno povećati čime bi im bila data mogućnost za novi život.

Dosadašnja praksa bila je da je transplantacija organa mogla da se uradi samo sa osoba koje su se prijavile da budu donori, a Srbija je po njihovom broju bila na začelju u Evropi. 

Organe je moguće uzeti samo u slučaju sigurne moždane smrti i uz saglasnost porodice, pri čemu se angažuju tri lekarske ekipe, tako da su eventualne zloupotrebe nemoguće, naglašava Todorović.

Novi zakon - nova nada , 26.jul 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik