16. Aug 2018. Poslednja promena 3:18 PM, Aug 15, 2018

Pedeset godina nagrade "Inženjer Šistek"

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Nagradu "Inženjer Šistek" povodom proslave Dana rudara Srbije i Dana Rudarsko topioničarskog basena Bor, ove godine dobilo je sedam ratnika RTB-a. Prestižno priznanje dodeljuje se od 1968. godine i do sada ga je dobilo 359 „Šistekovca“, a ove godine se, za razliku od prethodnih, kada je dodeljivan nešto manji broj nagrada, plejadi pridružuje još njih sedmoro.

Jedina žena među ovogodišnjim dobitnicima Nagrade „Inženjer Šistek“ je Dubravka Stanković, rukovodilac hemijske laboratorije u Topionici, koja je ujedno i jedan od najmlađih dobitnika nagrade "Inženjer Šistek" u istoriji dugoj tačno pedeset godina.

"Nagradu sam prvenstveno zaslužila svojim trudom. Hvala mojim rukovodiocima koji su to prepoznali i preporučili me za ovako prestižno priznanje koje mi predstavlja veliku čast, podsticaj, ali i obavezu za još veći trud. U mom slučaju je očigledno da godine ne moraju biti presudan faktor, nego su to zalaganje i angažovanje. Zahvaljujem se i svim kolegama na korektnoj saradnji." -  naglašava Dubravka Stanković.

Nagrada je dodeljena i njenom kolegi Dejanu Milinkoviću, zameniku glavnog poslovođe mašinskog održavanja Topionice i fabrike sumporne kiseline.

"Drago mi je što sam mogao da pokažem koliko vredi moj rad, da sam dostigao nagradu "Inženjer Šistek", što se moje danonoćno dolaženje na posao isplatilo kroz tu nagradu. Drago mi je što su moji šefovi prepoznali da zaslužujem ovo prestižno priznanje koje mi znači podsticaj za dalji rad, napredovanje, nove izazove i nalaženje novih načina da se problemi rešavaju." - kaže Dejan Milinković.

Iz Rudnika bakra Bor prestižno priznanje dobila su dva radnika, obojica angažovana u direktnoj proizvodnji, vozač teških kamiona Bojan Milanović i Ratko Pejčić, poslovođa mašinske službe sekundarnog drobljenja.

"Radeći nisam razmišljao o nagradi. Radio sam savesno od prvog dana. Bio sam redovan na poslu i drago mi je da je neko sve to uočio. Ipak, svestan sam da je zasluga, u krajnjem, kolektivna i da ću je poneti u ime još mnogo dobrih vozača, ne samo moje smene, već i ostalih sa kriveljskog kopa, koji se takmiče da prevezu što više rude i jalovine." - kaže Bojan Milanović.

"Poslove moramo da obavimo što pre i što bolje. Svakog jutra se sastanemo i odredimo šta je prioritet, jer retko koji posao može da se obavi a da pogon ne stane. Kompromisa nema, jer ako zadatak ne uradimo na vreme i kako treba, flotacija ostaje bez rude." - naglašava Ratko Pejčić.

Još dvojica dobitnika nagrade "Inženjer Šistek" su radnici Rudnika bakra Majdanpek, Velibor Barbulović, poslovođa održavanja kranova i Ivica Jakša, glavni elektroinženjer "I sama vest da sam predložen za tako značajnu nagradu kakva je “Inženjer Šistek”, koja predstavlja san svakog zaposlenog u rudniku, prijatno me je iznenadila. Doživljavam je kao priznanje za moj dosadašnji rad, nadam se da to i jeste, baš kao i podstrek da ubuduće radim kao do sada ne štedeći trud, odgovorno i kvalitetno" - naglašava Velibor Barbulović.

"Sam predlog mojih kolega i pretpostavljenih da baš ja budem ovogodišnji dobitnik tog najvišeg priznanja, iznenadio me je. Na nagradu nisam ni pomišljao, budući da u RBM-u radim tek pet godina. Brine me, međutim, to što ova, kao i svaka nagrada, obavezuje da se ubuduće radi i više, a ja sam već davao svoj maksimum na baš svakom poslu i zadatku." - kaže Ivica Jakša.

Ove godine prestižna nagrada prvi put je dodeljena i jednom od predstavnika sindikata. Ona je uručena Vasiliju Ševčenku, predsedniku sindikalne organizacije TIR-a

"Nije važno da li ću ja ili neki drugi sindikalac da dobije nagradu – važno je da se prepozna da je i to ozbiljan rad. I to je posao kao svaki drugi, važno je samo kako ga doživiš i koliko se angažuješ. Jedini sam predsednik sindikata u RTB-u, ali i šire koji je biran neposredno, tajnim glasanjem svih članova. To ima posebnu težinu kada te ljudi izaberu, ali imaš i veću obavezu." - naglašava Vasilije Ševčenko.

Nagrada "Inženjer Šistek" dodeljuje se najzaslužnijim pojedincima i institucijama za istaknute zasluge i posebno zalaganje i za značajna doprinos razvoju RTB-a. Dodeljivana je neprekidno od 1968. do 2000. godine, a posle pauze dodela nagrada nastavljena je od 2011. godine.

Pogledajte

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice