16. Aug 2018. Poslednja promena 3:18 PM, Aug 15, 2018

Svečani ispraćaj u penziju

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-Između dva Dana rudara iz Rudarsko topioničarskog basena Bor u penziju su otišla 74 radnika: 21 iz Rudnika bakra Bor, 16 iz Rudnika bakra Majdanpek, 34 iz Topionice i rafinacije bakra i tri iz Matičnog preduzeća. I upravo zahvaljujući njima, ali i generacijama pre, Rudarsko topioničarski basen Bor  je bio i ostao nosilac razvoja  ne samo Bora i Majdanpeka već i cele Timočke krajine.

Ovi ljudi ,koji su ceo  radni vek proveli u RTB-u dali su veliki doprinos njegovom razvoju. Nije lako ostati 40 godina na veoma teškim radnim mestima“ ,rekao je Dragan Aleksić, predsednik  Samostalnog sindikata RTB-a Bor.

Većina  sada penzionera ceo radni vek provela je u jami, na kopovima,topionici, elektrolizi. Dolazili su iz svih krajeva Srbije, ali i nekadašnje Jugoslavije. Obreli su u Bor da rade, grade i obezbede dobar život. I uspeli su u tome. Svi oni pamte samo lepe trenutke na radnim mestima.

Skoro četiri decenije bio sam rudar,a najviše pamtim drugarstvo“, sa setom se priseća Ivica Milićević.

Počeo sam da radim na današnji dan pre 46 godina. Mnogo toga pamtim, zatekao sam tehnološku liniju broj 1, i uhodavanje linije 2,kaže Ljubomir  Milenković, radnik Topionice.

Bio sam vozač u Rudnika Bakra Majdanpek, odgovoran, rizičan i težak posao ,kaže Života Gunkurišević .

A posao,kao i svaki, težak i odgovoran, ali kad dođe vreme za odlazak u penziju nije im baš sve jedno. Veliki broj njih vratio se u svoj rodni kraj, neki su ostali u Boru, ali, uglavnom, svi oni  obezbedili su neku dopunsku delatnost koja će im upotpuniti penzionerske dane.

Bavim se turizmom i to ću da nastavim“,kaže Milenković. Rudar Ivica Milićević voli ribolov,a najveća ljubav mu je slikanje ikona pomoću čačkalica.Vozač  Života Gunkurišević kaže da će penzionerske dane provditi u odmoru i provodu.

Radnici koji su između dva rudarska  praznika otišli u penziju od  kompanije su dobili i novčanu naknadu od 20.000 dinara. Svaki dinar je dobro došao, ali je važnije da  penziju koristimo što duže, kažu penzioneri Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Svečani ispraćaj u penziju , 8. avgust 2018. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Pojačane aktivnosti inspekcije »

Pogledajte

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice