16. Aug 2018. Poslednja promena 3:18 PM, Aug 15, 2018

Više od stotinu kilograma infektivnog otpada se tretira

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR-U odseku za medicinski otpad Opšte bolnice u Boru u aparatima za parnu sterilizaciju, uz pomoć visoke temperature i pritiska, tretira se samo infektivni medicinski otpad. U proseku ovde se tretira dnevno 120 kilograma ove vrste otpada.

Od 100 do 200 kilograma dnevno tretiramo zavisno od toga da li dovozimo otpad iz drugih zdravstvenih ustanova. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine prošle godine istretirali smo 40 tona medicinskog otpada. Mi smo jedina zdravstvena ustanova u Istočnoj Srbiji koja ima dozvolu za sakupljanje i transport medicinskog otpada, rekla je Dragana Joksimović, službenik za zaštitu životne sredine.

Infektivni otpad se sakuplja na odeljenjima bolnica i u propisanoj ambalaži dovozi u centar za tretman borske zdravstvene ustanove,koji  je dozvolu za rad i transport dobio pre sedam godina.

Ovde se pakuje, autoklavira, nakon toga ispitujemo da li smo ga „obeskličili“ i odlažemo u kontejnere koje radnici JKP  Treći oktobar odvoze. Taj otpad nije opasan, ne zagađuje životnu sredinu“, dodala je Dragana Joksimović.

Zakonom o upravljanju otpadom, Evropska unija opremila je regionalne zdravstvene centre aparatima za parnu sterilizaciju. Međutim, tretman medicinskog otpada na ovakav način je prelazno rešenje, a konačno su spalionice.

U borskoj Bolnici, osim infektivnog, sakuplja se takođe i pato anatomski otpad, kao što su delovi tela, organa, posteljice i sahranjuje na određenoj parceli na groblju. Sve ostale vrste medicinskog otpada kao što su citotoksički , farmaceutski  elektronski, hemijski,na osnovu ugovora, šalju se firmama u Srbiji koje su ovlašćene za njihov transport, skladištenje i  tretman.

Pogledajte

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice