19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Brnabić: Rudarstvo i turizam budućnost Majdanpeka

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Za strateško partnerstvo sa Rudarsko topioničarskim basenom Bor postoje kompanije koje su pokazale ozbiljno interesovanje, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić, prilikom posete opštini Majdanpek i Rudniku bakra Majdanpek. Rok za podnošenje prijava za strateško partnerstvo ističe 20. avgusta i tek nakon tog roka biće tačno saopšteno koliko je kompanija otkupilo dokumentaciju. U prethodnom periodu Vlada Republike Srbije, menadžment i zaposleni u RTB-u Bor uložili su mnogo napora da završe izgradnju nove topionice i povećaju proizvodnju i to je dalo očekivane rezultate, ali je to ujedno i trenutni maksimum kombinata bakra.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu. 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da ne bi moglo da bude protumačeno kao uplitanje u tenderske procese. Imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u Bor." - rekla je Ana Brnabić predsednica Vlade Republike Srbije.

"Zahvaljujući ulaganjima uspeli smo da zagađenje vazduha i voda u Boru svedemo na minimum, nabavimo novu opremu i značajno povećamo proizvodnju. Ali dostigli smo svoj maksimum. Bez dodatnih ulaganja ne možemo dalje da se razvijamo. Zato nam je neophodan strateški partner." - naglasio je  Blagoje Spaskovski,  generalni direktor RTB-a Bor

Za sada nije poznato koliki će udeo biti države i da li će ona ostati većinski vlasnik RTB-a nakon dolaska strateškog partnera, a to će zavisiti od uslova koji oni ponude na tenderu.

S obzirom na to da opština Majdanpek osim rudarstva ima najmanje još jednu izuzetno značajnu privrednu granu, a to je turizam, premijer Srbije Ana Brnabić je tokom posete opštini Majdanpek obišla i prirodnjački muzej u Donjem Milanovcu i arheološki lokalitet Lepenski Vir.

"U 2017. smo imali oko 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista. U prvih šest meseci ove godine imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine. Imamo 31 odsto više kruzera i 38 odsto više turista na kruzerima. Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo, na nama je da otkrijemo ovakva mesta, ne samo za strance već i naše građane. Zato je važno da imamo veći broj hotela i da ulažemo u lokalne puteve" - naglasila je Ana Brnabić.

"Očekujemo podršku da se iznađe odgovrajuće rešenje za industriju za praradu metala, u čijem su sastavu Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac. Da se iznađe rešenje koje će omogućiti pokretanje bilo kakve proizvodnje u ova dva preduzeća, da se na taj način otvore nova radna mesta i uposli radna snaga ženskog pola, pošto majdanpeški rudnik upošljava pretežno muškarce" - kaže Dejan Vagner,  predsednik Opštine Majdanpek

Kako je istaknuto prilikom posete Republika Srbija će dati svoj maksimum da dalje razvija turističke potencijale ovog kraja i da dovede što veći broj turista u istočnu Srbiju jer ona svakako ima šta da pokaže.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik