19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" strateški partner RTB-a Bor

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Kineska rudarska kompanija "Zijin Mining Group" ("Ciđin majning grup") dala je najbolju ponudu na tenderu za izbor strateškog partnera Rudarsko topioničarskog basena Bor, saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Zijin" je predložio obavezujući biznis plan od milijardu i 260 miliona dolara, u okviru kojih je i obavezujućih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, naglasio je Antić na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.

Kineska kompanija se dodatno obavezala da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijsklih dugova RTB-a Bor definisanih UPPR-om. "Ciđin" se obavezao i da će očuvati 5.000 radnih mesta, i za svoju ponudu tražio je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor, naveo je ministar Antić.

Druga kompanija koja je učestvovala na tenderu, ruski "U-gold" tražio je 65 odsto vlasništva, uz predloženi investicioni plan od 836 miliona dolara, uz obavezu da sve dugove po UPPR-u isplaćuje u predviđenom roku od osam godina.

Kompanija „Zijin” jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17,5 hiljada radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

"Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo jer, da podsetim, pre devet godina je Rudarsko topioničarski basen Bor u celosti prodavan za 243 miliona dolara, neuspešno. Danas je kineski partner za samo 63 procenta dao obavezujuću ponudu na milijardu i 260 miliona dolara novca za kapitalna ulaganja za otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje u postojećim rudnicima i za povećanje broja radnika. Treba naglasiti i to najbitnije, da radnici ostaju na svojim radnim mestima i nema otpuštanja. Sa strateškim partnerom dobijamo veću proizvodnju dva i po do tri puta i veće učešće RTB-a u BDP-u Srbije, što je i cilj države." - naglasio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Rok za dostavljanje ponuda za RTB Bor istekao je 20. avgusta. Tenderom je bilo predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara.

Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje deset godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Ponude za strateško partnerstvo s RTB Bor, ruske i kineske kompanije, dostavio je i kanadski "Dajmond fild", ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije.

Anketa o izboru strateškog partnera za RTB Bor

Kineska kompanija Zijin Mining Group strateški partner RTB-a Bor, 31.avgust 2018. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Priprema se ugovor za RTB Bor »

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik